Wanneer je op zoek bent naar een (nieuwe) afzuigkap is je vast opgevallen dat er veel verschillende soorten afzuigkappen zijn voor in je keuken. Om je zo goed mogelijk op weg te helpen, hebben we alle type afzuigkappen voor je op een rij gezet.
In deze blog lees je precies wat de eigenschappen per soort afzuigkap zijn. Navigeer via onderstaand overzicht eenvoudig naar het juiste type afzuipkap wanneer je op zoek bent naar informatie over één bepaalde type:
Wandschouw afzuigkap
Een wandschouw afzuigkap is misschien wel de meest populaire afzuigkap. De naam ‘wandschouw’ komt van het feit dat de afzuigkap met de schouw aan de wand wordt gemonteerd.
Lees in onze blog afzuigkap monteren hoe je een wandschouw afzuigkap precies monteert.
Er bestaan verschillende modellen wandschouw afzuigkappen: standaard, schuin en plat. |
Standaard wandschouw
Een standaard wandschouw is breed van onder en wordt naar boven toe steeds smaller. Dit model zie je het vaakst terugkomen en wordt gezien als de meest traditionele afzuigkap.
Schuine wandschouw
Een wandschouw afzuigkap met schuine kap hangt niet recht boven je fornuis of kookplaat, maar loopt diagonaal naar boven. Hierdoor creëer je meer ruimte in je keuken en stoot je nooit meer je hoofd aan de afzuigkap. Handig toch? Bekijk voor de beste schuine afzuigkappen onze toplijst.
Platte wandschouw
Zoals de naam al suggereert is dit model wandschouw afzuigkap plat. Dit zorgt voor een strak design en is daarnaast ook nog eens handig om spullen op te plaatsen.
Naast de verschillende modellen wandschouw afzuigkappen heb je ook nog de keuze uit verschillende breedtes van 60, 70, 80 of 90 cm.
Bekijk de beste wandschouw afzuigkappen in onze toplijst!
Onderbouw afzuigkap
Wanneer je ruimte in je keuken wil besparen is een onderbouw afzuigkap een goede keuze. Dit type afzuigkap wordt namelijk vaak onder een keukenkastje geplaatst, waardoor je kastruimte bespaart!
Een onderbouw afzuigkap is in de meeste gevallen motorloos. Voordat je voor een onderbouw variant kiest is het verstandig om te kijken wat voor afzuigsysteem er in je keuken aanwezig is. Lees hier meer over in onze blog waar op letten bij de aanschaf van een afzuigkap.
Naast het afzuigsysteem is het belangrijk rekening te houden met de breedte, afzuigcapaciteit en plaatsing van de afzuigkap. Plaats je deze bijvoorbeeld onder je keukenkastje of aan de wand?
Bekijk onze toplijst beste onderbouw afzuigkappen om de perfecte afzuigkap voor jouw keuken te vinden. |
Inbouw afzuigkap
Een inbouw afzuigkap bouw je, zoals de naam al suggereert, met motor en al in je bovenste keukenkastje. Dit zorgt ervoor dat je dit type afzuigkap vrijwel niet ziet.
In eerste instantie lijken inbouw- en onderbouw afzuigkappen vrij veel op elkaar. Toch zijn er twee grote verschillen. Een inbouw afzuigkap beschikt vaak over een motor terwijl een onderbouw afzuigkap vaak motorloos is. Daarnaast plaats je een onderbouw afzuigkap onder een keukenkastje en een inbouw afzuigkap in je keukenkastje.
Benieuwd naar de beste inbouw afzuigkap? Bekijk dan onze toplijst met de beste inbouw afzuigkappen. |
Geïntegreerde afzuigkap
Een geïntegreerde afzuigkap wordt tussen twee keukenkastjes geplaatst. Op deze manier zie je de afzuigkap alleen tijdens het koken. Een ander voordeel is dat de afzuigkap schuin afloopt waardoor je minder snel je hoofd stoot.
De werking van een geïntegreerde afzuigkap is heel simpel. Trek het keukenpaneel waarachter de afzuigkap is gemonteerd naar buiten en deze schakelt in. Duw het kastje dicht en hij schakelt weer uit.
Een nadeel van dit type afzuigkap is dat ze enkel geschikt zijn voor keukenkastjes met een breedte van 60 centimeter. Meet daarom voor de aanschaf van een geïntegreerde afzuigkap zorgvuldig je keukenkastje op om een miskoop te voorkomen!
Is een integreerbare afzuigkap precies wat je zoek? Bekijk dan alle geïntegreerde afzuigkappen op Coolblue. |
Vlakscherm afzuigkap
De laatste afzuigkap variant die je kunt wegwerken in je keukenkastje is de vlakscherm afzuigkap. Evenals de inbouw afzuigkap plaats je een vlakscherm in het keukenkastje boven je fornuis of kookplaat. Deze afzuigkap heeft daarmee als voordeel dat je hem alleen ziet wanneer je aan het koken bent.
Daarnaast is de werking van een vlakscherm afzuigkap erg makkelijk. Om de afzuigkap in te schakelen schuif je simpelweg het vlakscherm uit. Met verschillende standen kun je vervolgens de afzuigcapaciteit van de vlakscherm afzuiger regelen. Wanneer je klaar bent met koken schuif je het scherm weer terug waarna de afzuigkap automatisch uitschakelt. Makkelijk toch?
Voordat je een vlakscherm afzuigkap koopt is het belangrijk dat je goed de nismaten van je keukenkastje opmeet. Vervolgens kun je de inbouwtekening op de productpagina raadplegen om er zeker van te zijn dat de afzuigkap past.
Vlakscherm afzuigkappen zijn er in vele soorten en maten. Bekijk onze toplijst met beste vlakscherm afzuigkappen om er zeker van te zijn dat je een winnaar in huis haalt! |
Plafond afzuigkap
Een plafond afzuigkap heeft een hoge afzuigcapaciteit en beschikt vaak over randafzuiging. De afzuigkap is 90 centimeter breed, waardoor deze ideaal is voor de afzuiging van kookluchten in grote of open keukens. Lees de blog: tofste functies van afzuigkappen om er achter te komen wat randafzuiging precies inhoudt.
Een plafond afzuigkap wordt vaak boven een kookeiland geplaatst. Omdat de afzuigkap hoog in je plafond zit weggewerkt is deze voorzien van een afstandsbediening. Hiermee stel je gemakkelijk de juiste afzuigstand en verlichting in.
Naast de hier bovengenoemde voordelen heeft een plafond afzuigkap ook nadelen. De installatie van dit type afzuigkap is namelijk erg lastig. Ons advies is dan ook om dit over te laten aan een erkend installateur. |
Eiland afzuigkap
Wanneer je een grote of open keuken hebt met een kookeiland dan is een eiland afzuigkap een geschikte keuze. Dit type afzuigkap wordt namelijk in of aan het plafond boven een kookeiland geplaatst. Op zoek naar de beste eiland afzuigkappen? Bekijk dan onze toplijst!
De installatie van een eiland afzuigkap is zeer complex, waardoor het verstandig is om hiervoor een erkend installateur in te schakelen. Zo moet je rekening houden met je huidige afvoersysteem, de breedte en afstand van je fornuis of kookplaat. Het wordt aangeraden om 80 cm aan te houden als maximale afstand tussen je kookplaat en afzuigkap.
Het formaat van een eiland afzuigkap is altijd 90 cm. Dit komt omdat dit type over een grote afzuigcapaciteit dient te beschikken om alle kookluchten af te zuigen. Qua model lijkt een eiland afzuigkap vrij veel op een wandschouw afzuigkap. Het grote verschil zit hem echter in de plaatsing (plafond i.p.v. wand) en de afzuigcapaciteit (vaak groter).
|
Welk soort afzuigkap heb ik nodig?
Naast de verschillende type afzuigkappen zijn er nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij de keuze van een afzuigkap. Kies je bijvoorbeeld voor een recirculatie of luchtafvoer afzuigkap? En heb je een afzuigkap met of zonder motor nodig?
Hieronder leggen we je graag het verschil tussen de soorten afzuigsystemen uit en welke geschikt is voor jouw situatie!
Recirculatie of luchtvoer afzuigkap
Wat is het beste afzuigkap recirculatie of normale afzuiging? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van het feit of je wel of geen luchtafvoer naar buiten hebt.
Afzuigkap met luchtafvoer
Is er een luchtafvoer in jouw keuken aanwezig? Dan is het raadzaam om voor een afzuigkap met luchtafvoer te kiezen. Het voordeel hiervan is namelijk dat de afzuigcapaciteit vaak hoger is dan die van recirculatie afzuigkappen.
Recirculatie afzuigkap
Is er geen luchtafvoer in je keuken aanwezig? Kies dan voor een recirculatie afzuigkap. Dit soort afzuigkap zuigt de lucht op (i.p.v. naar buiten) en filtert het voordat het terug de keuken in wordt geblazen. Deze filtering vindt plaats door het gebruik van twee filters. Er bestaan verschillende soorten filters. Lees hier meer over in de blog ‘wat is een recirculatie afzuigkap?’.
Het voordeel van een recirculatie kap is dat je geen afvoer naar buiten nodig hebt. Een nadeel is dat de zuigkracht vaak lager is dan bij luchtafvoer afzuigkappen.
Bekijk onze toplijst om erachter te komen wat de beste recirculatie afzuigkappen zijn.
Afzuigkap met of zonder motor
Het verschil tussen een afzuigkap met of zonder motor is heel simpel gezegd: de motor. Maar welke afzuigkap heb je dan nodig? Dit is afhankelijk van het afzuigingssysteem dat in je woning aanwezig is.
Motorloze afzuigkap
Beschikt jouw woning over centrale afzuiging, dan kies je voor een motorloze afzuigkap. Dit is vaak het geval in appartementencomplexen die vanaf de jaren 70 zijn gebouwd. Motorloze afzuigkappen zijn vaak stiller en zuigen doorlopend af. Dit brengt echter wel als nadeel met zich mee dat de afzuigkracht vaak lager is dan bij afzuigkappen met motor.
Bekijk onze toplijst beste motorloze afzuigkappen om erachter te komen welke afzuigkap zonder motor
Afzuigkap met motor
Heb je geen centraal afzuigsysteem in je woning? Dan kies je voor een afzuigkap met motor. Het voordeel hiervan is dat dit type afzuigkap krachtiger is dan andere types. Zoals eerder benoemd is het nadeel van dit type dat je een luchtafvoer naar buiten nodig hebt. Heb je dit niet dan is een recirculatie afzuigkap de beste optie.
Een afzuigkap met motor is absoluut niet geschikt in combinatie met een centraal afzuigsysteem. Hierdoor belanden namelijk al je kookluchten in andere ruimtes waarop het centraal afzuigsysteem is aangesloten, zoals je badkamer, slaapkamer of bij de buren.
Meer weten over afzuigkappen?
Naast de verschillende type afzuigkappen en soorten afzuigsystemen zijn er nog meer zaken waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen. Lees onze blog waar op letten bij een afzuigkap om te weten te komen waar je nog meer op moet letten.
Of bekijk onze toplijsten met beste afzuigkappen om koopadvies te krijgen over welke afzuigkap je volgens Huishoudboulevard het beste kunt kopen!