Om direct antwoord te geven op de vraag ‘Wat is een recirculatie afzuigkap?’. Een recirculatie afzuigkap is een afzuigkap die kookdampen afzuigt, zuivert door middel van een filter en deze vervolgens weer de ruimte inblaast. De lucht circuleert in dezelfde ruimte, vandaar de naam recirculatie afzuigkap.
Hoe recirculatie precies werkt, bij welke afzuigkappen dit voorkomt en wat de voor- en nadelen zijn van dit afzuigsysteem lees je in deze blog!
Recirculatiesysteem afzuigkap: hoe werkt het?
Een recirculatie afzuigkap werkt op basis van circulerende luchtstromen. De afzuigkap wordt aangedreven door een motor, die de dampen die ontstaan tijdens het koken opzuigt. Vervolgens worden deze kookdampen door het filter in de afzuigkap geabsorbeerd. Zowel het vuil als de geurtjes worden uit de lucht gefilterd en worden tot slot weer de ruimte ingeblazen.
In tegenstelling tot afzuigkappen op basis van luchtafvoer heb je voor een recirculatie afzuigkap geen afvoer naar buiten nodig. Dit maakt dit soort afzuigkappen ideaal voor wooncomplexen of nieuwbouw woningen waarbij dit vaak niet aanwezig is.
Er bestaan twee soorten filters voor recirculatiesysteem afzuigkappen, namelijk koolstoffilters en plasma filters. Wat het verschil is tussen deze filters lees je in onze blog soorten filters afzuigkap. De meest voorkomende filters bij recirculatie afzuigkappen zijn koolstoffilters.
Soorten recirculatie afzuigkappen
Nu je weet wat een recirculatie afzuigkap is en hoe deze werkt, vertellen we je bij welke afzuigkappen dit recirculatiesysteem voorkomt.
Er zijn namelijk veel verschillende soorten afzuigkappen. In principe komt recirculatie bij elke type afzuigkap voor. Of het nu een wandschouw- of onderbouw afzuigkap is.
Je koopt een recirculatie afzuigkap in de meeste gevallen als luchtafvoer afzuigkap. Je kunt deze vervolgens zelf eenvoudig ombouwen tot een recirculatie kap door een filter te plaatsen. Hoe dit precies werkt lees je in de blog ‘afzuigkap ombouwen naar recirculatie’.
Er bestaan ook afzuigkappen die uitsluitend zijn te gebruiken voor recirculatie. Benieuwd naar welke afzuigkappen dit zijn? Bekijk dan onze toplijst beste recirculatie afzuigkappen.
Voor- en nadelen van een recirculatie afzuigkap
Wat is nu het beste, een afzuigkap met recirculatie of met normale afzuiging? Het antwoord op deze vraag is grotendeels afhankelijk van het feit of je wel of geen luchtafvoer naar buiten hebt in je keuken.
We hebben de voor- en nadelen van een recirculatiesysteem hieronder voor je op een rijtje gezet.
Recirculatie afzuigkap voordelen
Een recirculatie afzuigkap brengt de volgende voordelen met zich mee:
- Geen luchtafvoer naar buiten nodig: met name in nieuwbouwwoningen heeft dit als voordeel dat je geen gat in je buitenmuur hoeft te maken.
- Energiezuinig: doordat je geen afvoer naar buiten hebt komt er geen tocht of koude lucht binnen, zo bespaar je op de stookkosten.
- Goedkoper: het monteren van een recirculatie afzuigkap is goedkoper dan het aanleggen van een luchtafvoer naar buiten.
Recirculatie afzuigkap nadelen
Naast bovenstaande voordelen kent een recirculatie afzuigkap ook nadelen:
- Koolstoffilters moeten worden vervangen: de koolstoffilters in de afzuigkap gaan niet voor altijd mee. Wanneer deze verzadigd zijn (meestal na 6 maanden) dienen deze te worden vervangen.
- Filter minder geurtjes: een recirculatie afzuigkap filter ongeveer 85 tot 90 procent van de kookgeurtjes in tegenstelling tot een afzuigkap met luchtafvoer die bijna 100 procent filtert.
- Verminderde afzuigcapaciteit: de afzuigcapaciteit verminderd met ongeveer 20 tot 30 procent wanneer je de afzuigkap als recirculatiesysteem gebruikt.
Wanneer je keuken niet over een luchtafvoer naar buiten beschikt is een recirculatie afzuigkap dus een goede oplossing!
Meer weten over afzuigkappen?
Wil je meer weten over de verschillende soorten afzuigkappen? Of ben je op zoek naar de beste afzuigkappen? Bekijk dan onze blogs of toplijsten. HuishoudBoulevard is dé specialist in advies over huishoudelijk apparaten zoals: stofzuigers, koelkasten, afzuigkappen en nog veel meer!