Home / toplijsten / Beste Afzuigkappen / De 10 beste motorloze afzuigkappen van 2024

De 10 beste motorloze afzuigkappen van 2024

Beste motorloze afzuigkap

Ben je op zoek naar een motorloze afzuigkap om aan te sluiten op het centraal afzuigsysteem in jouw woning? In deze toplijst vind je de 10 beste motorloze afzuigkappen van 2024.

 

Weet je niet precies of een motorloze afzuigkap de oplossing is voor jouw keuken? Geen probleem! We zoomen namelijk eerst in op wat een afzuigkap zonder motor is en hoe deze werkt.

Wat is een motorloze afzuigkap?

Een motorloze afzuigkap, is zoals de naam al zegt, een afzuigkap zonder motor. Hij heeft dus geen ingebouwde ventilatiemotor die de lucht in je keuken aanzuigt. In plaats daarvan is de afzuigkap afhankelijk van een centraal afzuigsysteem.

 

Dit type afzuigkap maakt gebruik van speciale filters om vet en geuren op te vangen terwijl de lucht door het systeem wordt geleid. In appartementencomplexen is er vaak een centraal afzuigsysteem aanwezig, waardoor een motorloze afzuigkap uitermate geschikt is!

Hoe werkt een motorloze afzuigkap?

Je sluit een motorloze afzuigkap aan op het centraal afzuigsysteem in jouw woning of appartement. Vervolgens maakt de afzuigkap gebruik van de afzuigcapaciteit van dit systeem. Een bijkomende voordeel hiervan is dat de afzuigkap doorlopend lucht afzuigt, ook wanneer je niet aan het koken bent. Zo heb je doorlopend frisse lucht in je keuken!

Waar op letten bij een motorloze afzuigkap?

Eenvoudige montage

Het is natuurlijk vervelend wanneer je urenlang bezig bent met het monteren van je nieuwe afzuigkap. In onze toplijst vind je daarom uitsluitend eenvoudig te monteren afzuigkappen.

Prijs-kwaliteit

Een factor waarmee we eigenlijk in al onze toplijsten rekening houden: de prijs-kwaliteit verhouding. In deze toplijst vind je uitsluitend motorloze afzuigkappen die hun geld waard zijn!

Uitwasbare filters

De vetfilters in een motorloze afzuigkap zijn van groot belang. Ze houden namelijk vet en geuren tegen die anders in het centrale afzuigsysteem terechtkomen. Wel zo makkelijk als deze uitwasbaar zijn!

Sterke behuizing

De behuizing van een afzuigkap zegt veel over de levensduur van het apparaat. In onze toplijst hebben we daarom uitsluitend motorloze afzuigkappen geselecteerd met een sterke behuizing zoals RVS.

Top 10 beste motorloze afzuigkappen

De beste motorloze afzuigkap is de Siemens LI60OA521. Deze vlakscherm afzuigkap is scherp geprijsd, heeft een sterke RVS-behuizing en bevat uitwasbare metalen filters. Ben je op zoek naar een ander model afzuigkap of ben je benieuwd naar de rest van de top 10? Lees dan snel verder!

 

De top 10 beste motorloze afzuigkappen van 2024 ziet er als volgt uit:

   1. Siemens LI60OA521
   2. Siemens LC60BA530
   3. ETNA AO160WIT
   4. Bosch DUL60FA50
   5. ATAG WO6211AC RVS
   6. Bosch DFO060W51
   7. AEG DUE0600M
   8. Samsung NK36M5070BS
   9. AEG DBE0600M RVS
   10. ETNA T4335TRVS

1. Siemens LI60OA521

Zoals je hierboven al kon lezen is de beste motorloze afzuigkap van 2024 de Siemens LI60OA521. De vlakscherm kap is 60 cm breed en beschikt over een sterke RVS-behuizing. De metalen vetfilters maak je eenvoudig schoon in de vaatwasser of in een sopje. Zo hoef je niet om de zoveel tijd nieuwe filters te kopen.

 

Dankzij zijn heldere halogeen verlichting heb je goed zicht tijdens het koken. Doordat de Siemens LI60OA521 een vlakscherm afzuigkap is kunnen sommige mensen de installatie als lastig ervaren. Voor vlakscherm standaarden is dit echter een prima te monteren model.

  1. Scherp geprijsd

  2. Sterke RVS-behuizing

  3. Heldere halogeen verlichting

  1. Relatief lastige montage
 • Model: vlakscherm

 • Breedte: 60 cm

 • Materiaal vetfilters: metaal

 • Behuizing: RVS

Bekijk dit product op:

2. Siemens LC60BA530

Ben je op zoek naar een wandschouw afzuigkap? Dan is de Siemens LC60BA530 de beste motorloze afzuigkap voor jou! In tegenstelling tot een vlakscherm model is deze afzuigkap eenvoudig te monteren. De breedte van de platte kap is 59,8 cm waardoor dit model in praktisch elke keuken past.

 

Evenals de vorige afzuigkap heeft ook dit model een RVS-behuizing en uitwasbare metalen vetfilters. Een nadeel is echter de prijs, die toch wel een stukje hoger ligt doordat het een wandschouw afzuigkap is.  

  1. Sterke RVS-behuizing

  2. Eenvoudige montage

  3. Heldere ledverlichting

  1. Wandschouw afzuigkappen zijn doorgaans iets duurder
 • Model: wandschouw

 • Breedte: 59,8 cm

 • Materiaal vetfilters: metaal

 • Behuizing: RVS

Bekijk dit product op:

3. ETNA AO160WIT

Wanneer je op zoek bent naar een motorloze onderbouw afzuigkap is de ETNA AO160WIT de beste keuze voor jou. De afzuigkap is 60 cm breed, wit van kleur en beschikt over 2 vaatwasser bestendige aluminium vetfilters. Ook is hij zeer scherp geprijsd en is hij voorzien van heldere ledverlichting.

 

Een nadeel van de ETNA AO160WIT is de stalen behuizing die net wat gevoeliger is voor slijtage dan een RVS behuizing. Ook duurt het enkele seconden voordat de terugslagklep opent en sluit.

  1. Goedkoop

  2. Makkelijk te instaleren

  3. Uitwasbare vetfilters

  1. Stalen behuizing iets gevoeliger voor krassen
 • Model: onderbouw

 • Breedte: 60 cm

 • Materiaal vetfilters: aluminium

 • Behuizing: staal

Bekijk dit product op:

4. Bosch DUL60FA50

De Bosch DUL60FA50 is een motorloze onderbouw afzuigkap die je onder je keukenkastje plaatst. De edelstalen kap is grijs van kleur en 60 cm breed. Dit maakt hem ideaal voor kleinere keukens.

 

De afzuigkap is eenvoudig te bedienen door middel van een schuifregelaar waarmee je het apparaat en de ledverlichting in- en uitschakelt. Een nadeel aan het model is dat de filters van synthetisch materiaal zijn gemaakt waardoor deze niet geschikt zijn voor de vaatwasser.

  1. Eenvoudig te monteren

  2. Sterke behuizing van edelstaal

  1. Filters zijn niet vaatwasser bestendig

 • Model: onderbouw

 • Breedte: 60 cm

 • Materiaal vetfilters: synthetisch

 • Behuizing: edelstaal

Bekijk dit product op:

5. ATAG WO6211AC RVS

De ATAG WO6211AC RVS is evenals de vorige twee modellen een onderbouw afzuigkap. Het compacte formaat met een breedte van 60 cm past onder ieder keukenkastje. Daarnaast minimaliseert de elektrische afvoerklep hinderlijke fluittonen.

 

De sterke RVS behuizing zorgt ervoor dat de afzuigkap lang mee gaat. Ook zijn de vetfilters makkelijk te demonteren en uit te wassen. In tegenstelling tot andere afzuigkappen in deze lijst is de ATAG WO6211AC RVS vrij prijzig voor een onderbouw afzuigkap.

  1. Elektrische afvoerklep minimaliseert fluittonen

  2. RVS behuizing

  3. Makkelijk uit te wassen filters

  1. Vrij prijzig voor een onderbouw afzuigkap

 • Model: onderbouw

 • Breedte: 60 cm

 • Materiaal vetfilters: metaal

 • Behuizing: RVS

Bekijk dit product op:

6. Bosch DFO060W51

De Bosch DFO060W51 is een motorloze vlakscherm afzuigkap met een handig uittrekscherm met glazen kijkvenster. Ook bij dit model zijn de metalen vetfilters handig uit te wassen onder de kraan of in de vaatwasser.

 

De elektrische afsluitklep zorgt ervoor dat je het luchtkanaal kunt afsluiten wanneer de afzuigkap niet aan staat. Het model is 59,8 cm breed en bevat heldere ledverlichting.

  1. Uitwasbare metalen vetfilters

  2. Handig uittrekscherm met glazen kijkvenster

  3. Elektrische afsluitklep

 1. Geen aanvullende functies
 • Model: vlakscherm

 • Breedte: 59,8 cm

 • Materiaal vetfilters: aluminium  

 • Behuizing: gelakt staal

Bekijk dit product op:

7. AEG DUE0600M

De AEG DUE0600M is een onderbouw afzuigkap met een strak modern design. De afzuigkap is 60 cm breed en makkelijk schoon te maken. Met de heldere ledverlichting heb je altijd goed zicht tijdens het koken.

 

Het model is eenvoudig te bedienen met twee schuifknoppen. Tot slot bevat de afzuigkap een aluminium vetfilter die je kunt uitwassen in de vaatwasser of onder de kraan.

  1. Modern design is makkelijk schoon te maken

  2. Makkelijk te monteren

  1. Geen aanvullende functies
 • Model: onderbouw

 • Breedte: 60 cm

 • Materiaal vetfilters: aluminium

 • Behuizing: aluminium

Bekijk dit product op:

8. Samsung NK36M5070BS

Wanneer je op zoek bent naar een brede afzuigkap met een mooi design dan is de Samsung NK36M5070BS de beste motorloze afzuigkap voor jou. Het model is 90 cm breed en bevat een zilverkleurige aluminium kap. Het apparaat is eenvoudig te bedienen met touchscreen toetsen.

 

Pas bij het schoonmaken van de aluminium vetfilters op dat je deze niet in de vaatwasser zet, deze zijn namelijk niet vaatwasser bestendig. De wandschouw afzuigkap is ook geschikt om te gebruiken als afzuigkap met motor. Je moet deze motor dan wel los bij kopen. Een nadeel van de Samsung NK36M5070BS is dat hij vrij prijzig is.

  1. Brede kap van 90 cm

  2. Touchscreen bediening

  3. Heldere ledverlichting
  1. Vrij prijzig

  2. Aluminium vetfilters zijn niet vaatwasser bestendig

 • Model: wandschouw

 • Breedte: 90 cm

 • Materiaal vetfilters: aluminium

 • Behuizing: aluminium

Bekijk dit product op:

9. AEG DBE0600M RVS

De volgende wandschouw afzuigkap in onze lijst is de AEG DBE0600M RVS. Zoals de naam al zegt bevat de afzuigkap een RVS kap. Daarnaast bevat hij twee heldere led spotjes en is hij 60 cm breed.

 

De aluminium vetfilters zijn eenvoudig te demonteren en uit te spoelen onder de kraan. Let op dat je deze niet in de vaatwasser plaatst. Ook bij deze afzuigkap is een nadeel dat hij vrij prijzig is in vergelijking tot soortgelijke modellen.

  1. Sterke RVS behuizing

  2. Heldere ledverlichting

  1. Relatief duur in vergelijking tot soortgelijke modellen

  2. Aluminium vetfilters zijn niet vaatwasser bestendig

 • Model: wandschouw

 • Breedte: 60 cm

 • Materiaal vetfilters: aluminium

 • Behuizing: RVS

Bekijk dit product op:

10. ETNA T4335TRVS

We sluiten onze toplijst af met de ETNA T4335TRVS. Een motorloze vlakscherm afzuigkap met een sterke RVS behuizing. Via de elektrische klep kan je de kap eenvoudig openen of sluiten. Daarnaast profiteer je van 5 jaar garantie via ETNA, gemiddeld is dit voor een afzuigkap slechts 2 jaar.

 

Doordat de afzuigkap 60 cm breed is past deze onder nagenoeg elk keukenkastje. De twee aluminium vetfilters kun je makkelijk onder de kraan uitspoelen. Let ook bij dit model op dat je de vetfilters niet in de vaatwasser zet, hier zijn ze namelijk niet tegen bestand.

  1. 5 jaar garantie 

  2. Makkelijk schoon te maken

  3. Sterke RVS behuizing

  1. Aluminium vetfilters zijn niet vaatwasser bestendig

 • Model: vlakscherm

 • Breedte: 60 cm

 • Materiaal vetfilters: aluminium

 • Behuizing: RVS

Bekijk dit product op:

De voor- en nadelen van een motorloze afzuigkap

Nu je op de hoogte ben van de 10 beste motorloze afzuigkappen van het moment zetten we graag nog even de belangrijkste voor- en nadelen van een motorloze afzuigkap voor je op een rijtje.

 

Het grootste voordeel van een motorloze afzuigkap is dat deze geen lawaai maakt. Een nadeel van dit type afzuigkap is dat de afzuigcapaciteit vaak lager is dan bij een afzuigkap met motor. Er zijn echter nog een aantal andere voor- en nadelen die je in overweging kunt nemen:

Voordelen motorloze afzuigkap

  1. Geen lawaai
  2. Doorlopende afzuiging
  3. Makkelijk aan te sluiten
  4. Vaak goedkoper
  5. Energiezuinig

 

Nadelen motorloze afzuigkap

  1. Lagere afzuigcapaciteit
  2. Alleen geschikt voor centrale afzuiging

De beste motorloze afzuigkappen vind je bij HuishoudBoulevard

Bij HuishoudBoulevard helpen we je graag bij het vinden van de beste huishoudelijke apparaten! Kijk voor nog meer afzuigkap toplijsten op onze pagina beste afzuigkappen.

 

Op zoek naar een ander huishoudelijk apparaat? Bekijk dan een van onze andere toplijsten.

Gerelateerde toplijsten

Over de auteur

Eddie
Eddie
Eddie heeft al ruim 3 jaar ervaring in het schrijven van content. Het liefst schrijft hij over producten die elektronische componenten & technologieën bevatten. Voorbeelden hiervan zijn huishoudelijke apparaten, zoals afzuigkappen, wasmachines of kookplaten. Als online marketeer weet hij door middel van gedegen onderzoek als geen ander de juiste informatie boven water te halen!
Eddie
Eddie
Eddie heeft al ruim 3 jaar ervaring in het schrijven van content. Het liefst schrijft hij over producten die elektronische componenten & technologieën bevatten. Voorbeelden hiervan zijn huishoudelijke apparaten, zoals afzuigkappen, wasmachines of kookplaten. Als online marketeer weet hij door middel van gedegen onderzoek als geen ander de juiste informatie boven water te halen!