1. Home
  2. /
  3. Koelkasten
  4. /
  5. Koelkast onderhoud

Koelkast onderhoud

De koelkast is een van de meeste gebruikte apparaten in de keuken. Hij staat dag en nacht aan en zorgt ervoor dat je boodschappen langer houdbaar blijven. Om die reden geeft HuishoudBoulevard tips voor het koelkast onderhoud. Maar we hebben ook handige tips voor als je koelkast stinkt.

 

Hieronder staat een opsomming van alle voordelen van het goed onderhouden van je koelkast:

Er vallen veel verschillende zaken onder het onderhoud van een koelkast. Hieronder vind je 7 praktische tips voor het onderhouden van je koelkast:

 

1.  Reinig de koelkast regelmatig

 

Het is verstandig om de koelkast regelmatig te reinigen. Dit zorgt er niet alleen voor dat hij fris blijft ruiken, maar dat het risico op bacteriën en schimmels wordt verlaagd. Voordat je de koelkast gaat reinigen zal je hem eerst uit moeten schakelen en leeg moeten halen.

 

Haal alle voedingsmiddelen eruit en verwijder de uitneembare plateaus en lades. Hierdoor kun je gemakkelijk in alle hoeken en kieren van de koelkast schoonmaken.

 

Het is belangrijk om de koelkast met lauw of warm water schoon te maken en een klein beetje afwasmiddel of ontvettingsmiddel. Hierdoor dood je de bacteriën in de koelkast en voorkom je voedselvergiftiging of nare luchtjes.

 

2.  Zet de koelkast op de juiste temperatuur

 

Het is zeer belangrijk om de koelkast op de juiste temperatuur in te stellen. De ideale koelkast temperatuur is 4 graden Celsius. Tussen de 2,75 en 4,5 graden Celsius wordt aangeraden als uiterste afwijking.

 

Hoe lager de temperatuur van de koelkast, des te hoger het energieverbruik.

 

Indien de koelkast juist een te hoge temperatuur heeft, dan gaan de boodschappen in de koelkast minder lang mee en heb je meer risico op bacterie- en schimmelvorming.

 

3.  Zorg dat de koelkast goed gevuld is

 

Een goed gevulde koelkast zorgt ervoor dat de temperatuur constant blijft. Het voordeel van een gevulde koelkast is dat de koude boodschappen de warme lucht absorberen wanneer de deur van de koelkast wordt geopend. Hierdoor zal de koelkast minder snel warm worden en verbruikt het toestel minder energie om zich koud te houden.

 

Als het moeilijk is om de koelkast gevuld te houden, dan raden wij aan om flessen water in de koelkast te zetten. Deze absorberen dan de warme lucht bij het openen van de koelkast.

 

4.  Hou het rooster van de koelkast stofvrij

 

Een andere handige tip voor het onderhouden van een koelkast is het stofvrij houden van het rooster achteraan het toestel. Dit rooster circuleert de lucht in de koelkast. Wanneer er veel stof op zit zal deze minder goed werken. Ook is dit nadelig voor het energieverbruik van de koelkast.

 

5.  Controleer de rubbers van de koelkastdeur(en)

 

Een andere onderhoudstip voor de koelkast is het controleren van de deurrubbers. Een losse deurrubber laat namelijk de koude lucht uit de koelkast ontsnappen. Dit zorgt natuurlijk voor een energieverspilling en hierdoor moet de koelkast harder werken dan eigenlijk nodig is.

 

Kijk eerst even of de rubbers vrij zijn van voedselresten. Indien dit niet het geval is, dan kan dit voor nare luchtjes zorgen in de koelkast. Dan is het zeker een taak om deze schoon te maken.

 

HuishoudBoulevard raadt aan om de deurrubbers minimaal twee keer per jaar te reinigen. Dit kan gemakkelijk met een tandenborstel of afwasborstel en een oplossing van soda en water.

 

Het is belangrijk om de koelkast rubbers te onderhouden, want als deze barstjes of scheurtjes bevatten ontsnapt de koude lucht uit de koelkast. Dit is natuurlijk slecht voor het energieverbruik van het toestel.

 

6.  Controleer de afvoer en leeg de condensbak

 

In de meeste gevallen heeft een koelkast een afvoer en een condensbak. Al zijn deze niet bij iedere koelkast aanwezig. Indien deze wel aanwezig zijn is het belangrijk dat deze goed functioneren.

 

De condensbak legen hoort bij het onderhouden van de koelkast. Dit doe je door alle voedselresten te verwijderen en de condensbak los te halen. Daarna kan je hem gemakkelijk met schoonmaakmiddel reinigen.

 

Daarnaast is het belangrijk om de afvoer of het afvoergaatje een paar keer per jaar schoon te maken. Dit doe je met een prikker omwikkelt met een stukje papier. Hiermee prik je de afvoer door.

 

Het is goed voor de afvoer om paar keer per jaar een druppeltje chloor in het gaatje te laten lopen. Hierdoor blijft hij goed schoon en voorkom je slechte bacteriën in de afvoer.

 

7.  Zorg dat de koelkast waterpas staat

 

Het is aan te raden om af en toe te controleren of de koelkast waterpas staat. Dit is alleen bij vrijstaande koelkast modellen mogelijk, want een inbouw koelkast moet waterpas ingebouwd worden.

 

Indien een koelkast niet waterpas staat, dan sluiten de deuren van het apparaat niet goed. Hierdoor ontstaat er energieverlies en moet de koelkast meer energieverbruiken om alle boodschappen goed te koelen.

 

Om dit te controleren heb je een waterpas nodig en plaats je deze op de bovenkant van het toestel. Verstel de pootjes of voeten van de koelkast totdat de koelkast volledig waterpas staat. Als er schade is aan de voeten van de koelkast is het verstandig om deze te vervangen.

Onderhoud van een Amerikaanse koelkast

Het onderhoud van een Amerikaanse (Samsung) koelkast vergt in veel gevallen meer moeite dan een kleinere koelkast. Een Amerikaanse koelkast heeft namelijk regelmatig onderhoud nodig. Voornamelijk door de water- of ijsdispenser waarover dit soort koelkasten beschikken.

 

Zo is het aan te raden om elke zes maanden het waterfilter te vervangen. Zo voorkom je dat het water of de ijsblokjes troebel worden of een nare lucht of smaak krijgen.

Meer weten over koelkasten?

Wil je graag meer te weten komen over koelkasten? Lees dan onze blog: “soorten koelkasten” om alles te weten te komen over welke soorten koelkasten er allemaal zijn en welke voor jou geschikt is! Daarnaast hebben we ook een blog over de koelkast indelen.

 

Ben je op zoek naar een nieuwe koelkast? Bekijk dan één van onze toplijsten met de beste koelkasten.  

Picture of HuishoudBoulevard
HuishoudBoulevard
Sinds 2022 helpt HuishoudBoulevard consumenten bij het vinden van de beste huishoudelijke apparaten! Of je nu op zoek bent naar de beste wasmachine of koelkast voor in je woning, of simpelweg een nieuwe stofzuiger nodig hebt. Ons team bestaat uit ervaren online marketeers met een gedeelde passie voor de nieuwste elektronische technologieën. Door middel van gedegen onderzoek weet het team als geen ander de juiste informatie boven tafel te krijgen.
Picture of HuishoudBoulevard
HuishoudBoulevard
Sinds 2022 helpt HuishoudBoulevard consumenten bij het vinden van de beste huishoudelijke apparaten! Of je nu op zoek bent naar de beste wasmachine of koelkast voor in je woning, of simpelweg een nieuwe stofzuiger nodig hebt. Ons team bestaat uit ervaren online marketeers met een gedeelde passie voor de nieuwste elektronische technologieën. Door middel van gedegen onderzoek weet het team als geen ander de juiste informatie boven tafel te krijgen.