1. Home
 2. /
 3. Koelkasten
 4. /
 5. Koelkast schoonmaken: alles wat je moet weten

Koelkast schoonmaken: alles wat je moet weten

De koelkast schoonmaken is belangrijk om regelmatig te doen. Hiermee voorkom je voedselvergiftiging, bacteriegroei en schimmel in je koelkast. Het is natuurlijke geen pretje om de koelkast schoon te maken, maar het is toch belangrijk om het één keer in de drie maanden te doen.

 

Met een schone koelkast verlaag je het energieverbruik en het is natuurlijk beter voor het voedsel dat in de koelkast staat. Door dit eens in de drie maanden te doen, voorkom je nare luchtjes en zul je lang van de je koelkast kunnen genieten.

 

HuishoudBoulevard heeft een handig stappenplan gemaakt voor het schoonmaken van de koelkast. Hierin staan ook enkele slimme tips voor schoonmaken van je koelkast.

 

Hieronder staat een opsommingen van het stappenplan:

  • Stap 1 – Schakel de koelkast uit
  • Stap 2 – Zorg dat de koelkast leeg is
  • Stap 3 – Verwijder restjes, kruimels en andere viezigheid
  • Stap 4 – Maak een sopje en begin met de wanden en planken
  • Stap 5 – Afvoergaatje van de koelkast schoonmaken
  • Stap 6 – Maak de rubbers van de koelkast schoon
  • Stap 7 – Maak de buitenkant van de koelkast schoon
  • Stap 8 – Leg het eten terug in de koelkast
  • Stap 9 – Zet de koelkast weer aan
koelkast reinigen

Het is verstandig om eens in de drie maanden de koelkast uitgebreid schoon te maken. Met uitgebreid bedoelen we de koelkast in zijn geheel van binnen en van buiten. Het is aan te raden om de plankjes in de koelkast al wat vaker te reinigen, om zo schimmel en nare luchtjes te voorkomen.

 

Het is belangrijk om de koelkast schoon te maken als de koelkast stinkt, er water in de koelkast ligt of er sprake is van schimmel in de koelkast. Het schoonmaken van de koelkast hoort bij het onderhoud van een koelkast. Door dit regelmatig te doen, zal je lang van de koelkast kunnen genieten en hoef je minder snel een nieuwe aan te schaffen.

Waarmee de koelkast schoonmaken?

Je kunt de koelkast met vele middelen schoonmaken. De middelen die wij van HuishoudBoulevard aanraden zijn: een sopje van afwasmiddel, een sopje van allesreiniger of wat soda bij ongeveer vijf liter water.

 

Daarna is het verstandig om met schoon water na te poetsen en alles droog te maken met een doek. Voor het schoonmaken met een sopje raden wij een microvezel doek aan.

Welke schoonmaakmiddelen moet ik vermijden?

Sommige schoonmaakmiddelen kan je beter niet gebruiken voor het schoonmaken van een koelkast. Zo kun je beter geen azijn gebruiken voor het schoonmaken van je koelkast. Dit middel is erg zuur en slecht voor de kunststof onderdelen in de koelkast. Deze kunnen door het gebruik van azijn beschadigen.

 

Naast het vermijden van azijn, kun je beter paar andere middelen niet gebruik voor het reinigen van het apparaat. Dit zijn middelen als: schuurmiddelen, schuursponsjes, agressieve schoonmaakmiddelen en een schuurmiddel als Cif, dat vaak in de keuken wordt gebruikt om schoon te maken.

 

Andere belangrijke zaken om op te letten bij het schoonmaken van de koelkast zijn:

 

  • Voorkom dat het schoonmaakwater van het sopje in het ventilatierooster, afvoergaatje of bij de elektronische delen komt. Dit kan de koelkast beschadigen.
  • Pas op voor het typeplaatje tijdens het schoonmaken. Deze wil je niet verwijderen of beschadigen.
  • Gebruik geen schuurmiddelen, zoals Cif, maar ook geen middelen zoals, chloor en azijn.
  • Gebruik tijdens het reinigen geen schuurspons of staalwolspons. Hierdoor beschadig je het interieur van de koelkast
  • Vermijd het gebruik van geconcentreerde schoonmaak producten.
  • Gebruik geen stoomreiniger.

Moet ik een nieuwe koelkast schoonmaken voor gebruik?

Wij raden zeker aan om een nieuwe koelkast voor gebruik even te poetsen. Dit kun je het beste doen met wat lauw water en wat afwasmiddel. Na dit te hebben gedaan, kun je het apparaat droogmaken met een theedoek.

 

We raden wel aan om na te poetsen met schoon water, zodat er geen zeepresten van het afwasmiddel in je koelkast blijven.

 

Het schoonmaken van een nieuwe koelkast is voornamelijk belangrijk als er sprake is van de onderstaande zaken:

 

  • Technische luchtjes.
  • Vervuiling door de productie van het apparaat.
  • Vuiligheid en stof tijdens het transport of opslag in het magazijn.

Koelkast reinigen in 9 stappen

Stap 1 – Schakel de koelkast uit

De eerste stap klinkt logisch, maar toch vergeten mensen regelmatig de stekker van de koelkast uit het stopcontact te halen voordat ze gaan schoonmaken.

 

Dit is om te voorkomen dat er veel energie wordt verspild tijdens het schoonmaken van de koelkast. Daarnaast zal het ijs op de achterwand van de koelkast smelten, wat het schoonmaken weer makkelijker maakt.

Stap 2 – Zorg dat de koelkast leeg is

Voor het grondig reinigen van de koelkast moet je hem natuurlijk leeg maken. Haal alle producten en boodschappen uit de koelkast en leg het op het aanrecht of op de tafel. Producten die koel moeten blijven, kun je het beste tijdelijk even in een koelbox leggen.

 

Met de koelkast leeg maken bedoelen we ook echt leeg. Dus zorg dat de deurvakjes en plankjes helemaal leeg zijn. Tijdens het leeghalen is het verstandig om te kijken of er producten weggegooid kunnen worden die over de datum zijn of niet meer worden gebruikt.

Een lege koelkast.

Stap 3 – Verwijder restjes, kruimels en andere viezigheid

Vaak blijven er kruimels of restjes vuil in de bakjes van de deur of in de groentelade liggen. Deze kun je het beste met een kruimeldief of kleine stofzuiger opzuigen, voordat je met een sopje aan de gang gaat.

Stap 4 – Maak een sopje en begin met de wanden en planken

Maak een sopje in een emmer van lauw tot heet water en afwasmiddel, schoonmaaksoda of allesreiniger. Daarna haal een microvezeldoekje door het sop, zorg dat het doekje niet te nat is en ga door de koelkast heen. Ga alles af, van boven naar beneden. Als er nog oude gedroogde etensresten liggen op de planken, kun je ervoor kiezen om de plankjes in te sprayen met keukenontvetter.

 

Nadat je de koelkast met een sopje hebt afgedaan van binnen, raden wij aan om met een andere doek met alleen water even na te poetsen. Hierna kun je koelkast nadrogen met een theedoek of een droge microvezeldoek.

 

Als je een koelkast hebt met uitneembare plateaus, dan kun je deze beter eerst eruit halen en gewoon onder de kraan met lauw warm water schoonmaken. Ditzelfde geldt voor de bakjes uit de koelkast. Deze kun je ook gemakkelijk onder de kraan schoonmaken. Hierbij kun je ook een afwasborstel gebruiken.

Emmer met sopje

Stap 5 – Afvoergaatje van de koelkast schoonmaken

Indien er water onderin de koelkast ligt, dan komt dit meestal door een verstopt afvoergaatje achter in de koelkast. De afvoer doet waterdruppels afvoeren die door de koude lucht in de koelkast op de achterwand ontstaan.

 

Om die reden is het belangrijk om dit afvoergaatje goed schoon te houden. Ze noemen dit afvoergaatje ook de condensor. Het schoonmaken van de condensor in de koelkast is belangrijk om schimmels te voorkomen.

 

Als het afvoergaatje verstopt zit, dan kun je deze het beste doorprikken met een satéprikker of tandenstoker. Het is verstandig om dit stokje om te wikkelen met wat keukenpapier of toiletpapier, voordat je hem doorprikt. Hierdoor wordt het gaatje beter schoon en haal je al het vuil eruit.

 

Om het afvoergaatje schoon te houden en te zorgen dat hij niet verstopt kun je ervoor kiezen om een druppeltje chloor in het gaatje te laten lopen. Al is het wel verstandig om hiermee op te passen, want chloor is geen geschikt schoonmaakmiddel voor de rest van de koelkast.

Stap 6 – Maak de rubbers van de koelkast schoon

Na het schoonmaken van de binnenkant en het afvoergaatje zijn de rubbers van de koelkast aan de beurt. Veel mensen vragen zich af: “hoe moet ik de rubbers uit de koelkast schoonmaken?”. Dit is vrij simpel te doen met een doek, lauw tot warm water en wat schoonmaakmiddel.

 

Maak een emmer met een sopje met lauw warm water en wat schoonmaakmiddel. Let op dat je geen zure schoonmaakmiddelen gebruikt, want deze beschadigen de rubbers. Gebruik een microvezel doet en ga langs de koelkastrubbers. Achteraf maak de rubbers droog met een theedoek of droge microvezeldoek.

 

Je kunt ook ervoor kiezen om met een tandenborstel langs de rubbers te gaan. Dit werkt dan als een soort van mini afwasborstel. Al moet je hiermee oppassen dat je geen scheurtjes in de rubbers creëert. Scheurtjes zorgen ervoor dat de koude lucht door de rubbers kan ontsnappen.

Stap 7 – Maak de buitenkant van de koelkast schoon

Het schoonmaken van de buitenkant van het apparaat kan met hetzelfde sopje en dezelfde doek als de binnenkant. Vergeet ook niet de deurgrepen van de koelkast schoon te maken.

 

Indien je een koelkast met een RVS deur of een gehele RVS koelkast in het bezit hebt, moet dit met andere middelen worden gereinigd. Gebruik dan roestvrijstaal reiniger of glasreiniger. Zo krijg je eenvoudig het RVS oppervlak zonder strepen schoon.

 

Spuit deze reiniger vanaf ongeveer 20 á 25 centimeter op het oppervlak wat je wilt reiniger. Brengt daarna het middel egaal aan, spuit dus niet de hele tijd op dezelfde plek, maar beweeg langzaam heen en weer. Hierdoor nevelt het reinigingsmiddel over het gehele RVS oppervlak.

 

Hierna kun je hem schoonmaken met een microvezeldoek. Gebruik geen schuurspons of staalwolspons. Dit zorgt voor krassen op een RVS koelkast.

 

Maak hem achteraf weer droog met een theedoek of droge microvezeldoek.

 

Als je een vrijstaande koelkast hebt, dan zit er een rooster op de achterkant. Deze kun je het beste bij een grondige schoonmaak ook even meepakken.

 

Op dit rooster ontstaat vaak stof en dit kun je het beste verwijderen met een kruimeldief of stofzuiger. Daarna kun je nog met een microvezeldoek even het rooster nalopen. Het is belangrijk dat het rooster volledig droog is, voordat je de koelkast weer aanzet.

Buitenkant van de koelkast schoonmaken

Stap 8 – Leg het eten terug in de koelkast

Na het schoonmaken van de gehele koelkast, mag het eten en drinken weer terug in het apparaat. Dit voer je pas uit wanneer de koelkast weer op zijn plek staat en je hem niet meer hoeft te verplaatsen. Dit kan namelijk veel gewicht schelen en dan wordt het verplaatsen van het apparaat weer lastiger.

 

Je kunt nu ook meteen aan een nieuwe koelkast indeling denken, want hij is natuurlijk helemaal leeg. Hierdoor heb je alle ruimte om je perfecte indeling te bedenken!

Stap 9 – Zet de koelkast weer aan

Nadat de koelkast weer op zijn plek staat en de boodschappen weer in de koelkast staan, dan mag hij weer ingeschakeld worden. Stop de stekker weer terug in het stopcontact en de koelkast is klaar voor gebruik. Het zal even duren voordat alles weer koud is, maar dat zal niet erg lang duren.

Meer weten over koelkasten?

Wil je graag meer weten over koelkast over andere huishoudelijke apparaten. Dan is HuishoudBoulevard je expert! Wij hebben veel informatie op onze website over verschillende apparaten, zoals koelkasten, stofzuigers of afzuigkappen.

 

Naast behulpzame informatie over het schoonmaken van een koelkast hebben wij ook enkele lijsten met de beste apparaten van het moment.

 

Zo heeft HuishoudBoulevard een mooie selectie gemaakt van de beste koelkasten van 2022. Of bekijk de beste tafelmodel koelkast!

Picture of HuishoudBoulevard
HuishoudBoulevard
Sinds 2022 helpt HuishoudBoulevard consumenten bij het vinden van de beste huishoudelijke apparaten! Of je nu op zoek bent naar de beste wasmachine of koelkast voor in je woning, of simpelweg een nieuwe stofzuiger nodig hebt. Ons team bestaat uit ervaren online marketeers met een gedeelde passie voor de nieuwste elektronische technologieën. Door middel van gedegen onderzoek weet het team als geen ander de juiste informatie boven tafel te krijgen.
Picture of HuishoudBoulevard
HuishoudBoulevard
Sinds 2022 helpt HuishoudBoulevard consumenten bij het vinden van de beste huishoudelijke apparaten! Of je nu op zoek bent naar de beste wasmachine of koelkast voor in je woning, of simpelweg een nieuwe stofzuiger nodig hebt. Ons team bestaat uit ervaren online marketeers met een gedeelde passie voor de nieuwste elektronische technologieën. Door middel van gedegen onderzoek weet het team als geen ander de juiste informatie boven tafel te krijgen.