1. Home
 2. /
 3. Koelkasten
 4. /
 5. Koelkast stinkt: wat kan ik er tegen doen?

Koelkast stinkt: wat kan ik er tegen doen?

Iedereen heeft er ooit wel eens last van gehad: een vieze lucht uit de koelkast. De koelkast stinkt, maar wat doe je er tegen? En waar komt deze geur vandaan?

 

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te achterhalen hoe het kan dat er een vieze geur uit de koelkast komt. Dit kan meerdere oorzaken hebben.

 

HuishoudBoulevard geeft hier antwoord op en geeft ook een aantal tips mee die helpen tegen een stinkende koelkast. We hebben ook een handige blog geschreven over koelkast onderhoud op onze website.

Wat is de oorzaak dat de koelkast stinkt? Dit kan door verschillende zaken komen, maar de voornaamste oorzaak van nare luchtjes uit de koelkast zijn meestal bacteriën.

 

De koelkast stinkt heel erg door deze bacteriën die vaak veroorzaakt worden door o.a. bedorven voedsel. Maar er kunnen ook andere redenen zijn voor bacteriegroei.

 

Zo kan het lekken of knoeien in de koelkast met vloeistof of kruimels ook voor nare luchtjes zorgen. Een andere redenen voor stank kan schimmel zijn. Het is belangrijk om schimmel in de koelkast tegen te gaan.

 

Als er sprake is van schimmel dan kan de koelkast uit staan en nog steeds stinken. Als de koelkast stinkt en niet koelt, dan is waarschijnlijk de condensor van de koelkast vervuild. 

Stinkende koelkast

Welke vieze geurtjes kunnen uit een koelkast komen?

Er kunnen vele onaangename geurtjes uit een koelkast komen. De meest voorkomende luchtjes uit de koelkast staan hieronder in een opsomming:

 

  • Koelkast stinkt naar vis
  • Koelkast stinkt naar gas
  • Koelkast stinkt naar ui
  • Koelkast stinkt naar kaas
  • Koelkast stinkt naar schimmel
  • Koelkast stinkt naar rook
  • Koelkast stinkt naar knoflook
  • Koelkast stinkt naar rotte eieren

 

Als de koelkast naar gas of rook ruikt kan het te maken hebben met een kapotte ventilator in de koelkast. Als de koelkast zuur ruikt, naar eten of naar schimmel, dan zijn meestal bacteriën de boosdoener.

Waar ergens stinkt de koelkast?

De koelkast kan op meerdere plekken stinken. Zo kan de koelkast van binnen of van buiten stinken. Als de koelkast aan de achterkant stinkt, dan kan het zo zijn dat er ongedierte onder de koelkast ligt, zoals een dode muis. Deze komen af op de warmte die de koelkast afstoot door de compressor aan de achterkant.

 

Een andere reden waarom de koelkast van buiten kan stinken is bacteriegroei in het lekbakje. Het wil wel eens gebeuren dat het water zich ophoopt in het lekbakje bovenaan de compressor. Hierdoor kunnen er bacteriën ontstaan, die dan weer gaan stinken.

Vieze geur uit de koelkast verwijderen: onze 7 tips

Het is belangrijk om de vieze geur uit de koelkast te krijgen, want een stinkende lucht in je keuken door de koelkast wil niemand natuurlijk!

 

Om die reden hebben wij 6 slimme tips opgesteld tegen een stinkende koelkast. Dan weet je wat je moet doen als de koelkast stinkt!

 

De koelkast schoonmaken is natuurlijk de beste oplossing voor het probleem, alleen dit kost meestal wel wat tijd. Deze tijd heeft niet iedereen en om die reden geven wij paar handige tips en trucjes om toch de nare lucht uit de koelkast te krijgen.

 

Tip 1: Leg een witte boterham in de koelkast

 

Je kunt ervoor kiezen om een witte boterham in de koelkast te leggen. Deze absorbeert een aantal van de vieze luchtjes, maar niet allemaal!

 

Tip 2: Leg een citroen in de koelkast

 

Snij een citroen doormidden en leg de helft in de koelkast. De geur van citroen neutraliseert veel andere luchtjes en hierdoor kan de stank verdwijnen.

 

Tip 3: Leg een theezakje in de koelkast

 

Een ander hulpmiddel tegen een stinkende koelkast is een theezakje. Deze geven een sterke lucht af, waardoor de koelkast weer reukloos kan worden.

 

Tip 4: Leg een bakje oude koffie in de koelkast

 

Nare luchtjes in de koelkast is ook te bestrijden met oude koffie! Als je een bak oude koffie in de koelkast voor een dagje laat staan, zullen ook veel nare luchtjes als sneeuw voor de zon verdwijnen.

 

Tip 5: Leg een schoteltje met mosterd in de koelkast

 

Als er een nare lucht, zoals knoflook in je koelkast heerst, dan kun je ervoor kiezen om een schoteltje met mosterd in de koelkast te leggen. Dan zijn de luchtjes zo verdwenen!

 

Tip 6: Leg een glaasje met azijn, rode wijn en een beetje suiker in de koelkast

 

Deze mix van azijn, suiker en rode wijn haalt verschillende vieze luchtjes uit je koelkast. Meestal zijn de luchtjes binnen 1 dag weg, met deze combinatie van middeltjes.

Geen zin meer in een koelkast met nare luchtjes?

Sommige koelkasten bevatten een koolstoffilter. Deze filtert de lucht uit de koelkast, waardoor er geen smerige luchtjes blijven hangen.

 

Meestal hebben alleen Amerikaanse koelkasten een koolstoffilter of de koelkasten van het merk: Liebherr. Bekijk onze toplijst ‘beste Amerikaanse koelkast’ en kom te weten wat de beste Amerikaanse koelkast is!

 

Enkele voorbeelden van koelkasten met een koolstoffilter zijn bijvoorbeeld de: LG GMX844MCKV InstaView Door Cooling of de Liebherr Re 4620-20.

HuishoudBoulevard de expert in huishoudelijke apparaten

Bij HuishoudBoulevard zijn we expert op het gebied van huishoudelijke apparaten. We geven regelmatig tips en tricks om je huishoudelijk toestellen schoon te maken of schoon te houden. Maar ook over het inrichten van de koelkast hebben we een mooie blog.

 

Naast het bovenstaande maken wij ook regelmatig toplijsten met de beste artikelen van het moment. Zo hebben we een fantastische lijst met de beste koelkasten van het moment.

Picture of HuishoudBoulevard
HuishoudBoulevard
Sinds 2022 helpt HuishoudBoulevard consumenten bij het vinden van de beste huishoudelijke apparaten! Of je nu op zoek bent naar de beste wasmachine of koelkast voor in je woning, of simpelweg een nieuwe stofzuiger nodig hebt. Ons team bestaat uit ervaren online marketeers met een gedeelde passie voor de nieuwste elektronische technologieën. Door middel van gedegen onderzoek weet het team als geen ander de juiste informatie boven tafel te krijgen.
Picture of HuishoudBoulevard
HuishoudBoulevard
Sinds 2022 helpt HuishoudBoulevard consumenten bij het vinden van de beste huishoudelijke apparaten! Of je nu op zoek bent naar de beste wasmachine of koelkast voor in je woning, of simpelweg een nieuwe stofzuiger nodig hebt. Ons team bestaat uit ervaren online marketeers met een gedeelde passie voor de nieuwste elektronische technologieën. Door middel van gedegen onderzoek weet het team als geen ander de juiste informatie boven tafel te krijgen.