1. Home
  2. /
  3. Koelkasten
  4. /
  5. Hoe koelkast indelen: 6 tips voor het inrichten

Hoe koelkast indelen: 6 tips voor het inrichten

Het indelen van je koelkast is een belangrijke taak in het huishouden. In veel gezinnen gebeurt dit niet op de juiste manier, waardoor er veel voedselwaar eerder bederft dan dat nodig is. Maar hoe kun je een koelkast op de juiste manier indelen? Om die reden geven wij 6 super handige tips voor het inrichten van je koelkast!

 

6 tips voor het goed organiseren van de koelkast

 

Om jou te helpen moet het organiseren en indelen van de koelkast hebben we 6 handige tips opgesteld. Deze helpen jou verder met hoe je de koelkast het beste kan indelen. Het zijn algemene tips, want het ligt er natuurlijk ook aan welke soort koelkast je in het bezit hebt.

 

Een goede indeling van het apparaat kan helpen bij het schoonmaken van de koelkast. Hierdoor ben je minder tijd kwijt tijdens de schoonmaakactiviteiten. Daarnaast zorgt een goede indeling van de koelkast dat je voedsel minder snel bedorven raakt. Het is namelijk overzichtelijk wat je in huis hebt waardoor je nooit iets uit het oog verliest.

 

Het is ook belangrijk tijdens het inrichten van de koelkast, dat je hem niet te vol propt. Anders kan de koude lucht niet goed circuleren het apparaat, waardoor de temperatuur gaat stijgen.

 

Tip 1: pas op voor de koelkastdeur!

 

De koelkastdeur is de ‘warmste’ plek van de koelkast. De deur wordt regelmatig opengemaakt, waardoor de temperatuur stijgt. De meeste mensen bewaren de melk, frisdrank en andere drinkpakken in de koelkastdeur.

 

Het is verstandig om geen zuivel, zoals melk, in de deur van de koelkast te plaatsen. Zuivel bederft minder snel wanneer het een constante temperatuur heeft. De koelkastdeur schommelt regelmatig van temperatuur, omdat je deze vaak openmaakt.

 

De producten die je het beste in de deur kunt plaatsen zijn: geopende frisdrank, fruitsapjes en sauzen.

 

Tip 2: wat leg je op de bovenste plank?

 

De bovenste plank is in verhouding tot de andere planken iets warmer. Om die reden kan je het beste hier producten bewaren, zoals open potjes, ongeopende fruitsappen, kaas en boter. Voor het opbergen van vleeswaar kan je ook speciale bakjes aanschaffen. Hierdoor bederven je vleeswaren minder snel!

 

Tip 3: wat leg je op de middelste plank?

 

De middelste plank heeft een lagere temperatuur dan de bovenste plank. In de meeste gevallen schommelt de temperatuur tussen de 4 en 7 graden Celsius. De producten die het meest geschikt zijn voor de middelste plank in de koelkast zijn: broodbeleg, eieren, taart en gebak.

 

Het eten van gister, ook wel kliekjes genoemd, kun je hier ook perfect kwijt.

 

Tip 4: wat leg je op de onderste plank?

 

De onderste plank van de koelkast is in de meeste gevallen de meest koele plek in het apparaat. De temperatuur schommelt hier tussen de 0 en 4 graden Celsius. De producten die hier het beste thuishoren zijn: rauw vlees, vis, zuivel en andere snel bedervende producten.

 

Zorg dat je de producten niet tegen de achterkant aanlegt, want dan kunnen ze vastvriezen. Dit is natuurlijk niet erg handig, dus dit raden wij ook ten zeerste af!

 

Tip 5: hoe gebruik je de groentelade optimaal?

 

Voor een goede indeling van je koelkast is het verstandig om je groentelade optimaal te gebruiken, indien deze aanwezig is. Veel verschillende groenten en fruit kun je in de koelkast bewaren. Hiervoor is logischerwijs de groentelade bedoeld.

 

De groeten en fruit die wij aanraden voor de groentelade zijn: spitskool, broccoli, prei, sla en champignons. Eventueel kun je ook kruiden, zoals lavendel en basilicum hier bewaren.

 

Veel mensen bewaren ook bananen of tomaten in de groentelade. Dit raden wij af, want hierdoor gaat de smaak van deze voedselwaren verloren.

 

Door onderin je groentelade een theedoek of velletjes keuken- of toiletpapier te leggen, zal de condens die daarin ontstaat worden geabsorbeerd. Hierdoor zullen groenten, zoals witlof, boontjes, andijvie en andere bladgroentes langer houdbaar blijven.

 

Stel je wil bosvruchten of bessen bewaren, dan raden wij aan deze meteen af te wassen en dan in bakjes te plaatsen. Hierdoor hoef je niet bij ieder handje bessen dat je wilt eten deze nog af te wassen. Daarnaast ziet het er ook een stuk netter uit, dan de plastic bakjes van de supermarkt.

 

Tip 6: koelkast indeling verbeteren met accessoires, zoals bakjes

 

Een goede tip voor het indelen van de koelkast zijn handige opbergbakjes. Deze worden ook wel koelkast organizers genoemd. Hierdoor krijg je meer structuur in de koelkast en een betere indeling.

 

Een andere goede toevoeging voor je koelkast is een draaiplateau. Dit is een ideale koelkast organizer om potjes olijven, flesjes kookroom of sausjes op te bewaren. Door een draai aan het plateau te geven, hoef je nooit meer een product achter andere producten vandaan te halen. Hierdoor krijg je een betere organisatie in je koelkast.

 

Tip 7: gebruik eigen verpakkingen

 

Voor de echte organisatiefreaks onder ons is het gebruiken van eigen verpakkingen een erg goede tip. Dit betekent dat je bijvoorbeeld je fruitsappen in glazen kannen doet overschenken. Hierdoor wordt je koelkast nog overzichtelijker!

 

Ditzelfde kan je ook doen met left-overs, door deze in (dezelfde) bakjes te doen. Door eigen verpakkingen te gebruiken krijg je een nog betere indeling in je koelkast!

 

Video over hoe je de koelkast doet indelen

 

 

Lees alles over koelkasten bij HuishoudBoulevard

 

HuishoudBoulevard is dé expert op het gebied van huishoudelijke apparaten, zoals koelkasten en afzuigkappen. Op ons platform kun je eenvoudig veel informatie vinden over deze apparaten.

 

Naast deze informatie hebben wij ook koopadviezen die jouw helpen de beste producten uit te kiezen. Bekijk onze toplijst ‘beste Amerikaanse koelkast’ of ‘beste koelkast’ voor inspiratie voor je volgende koelkast!

 

 

Picture of HuishoudBoulevard
HuishoudBoulevard
Sinds 2022 helpt HuishoudBoulevard consumenten bij het vinden van de beste huishoudelijke apparaten! Of je nu op zoek bent naar de beste wasmachine of koelkast voor in je woning, of simpelweg een nieuwe stofzuiger nodig hebt. Ons team bestaat uit ervaren online marketeers met een gedeelde passie voor de nieuwste elektronische technologieën. Door middel van gedegen onderzoek weet het team als geen ander de juiste informatie boven tafel te krijgen.
Picture of HuishoudBoulevard
HuishoudBoulevard
Sinds 2022 helpt HuishoudBoulevard consumenten bij het vinden van de beste huishoudelijke apparaten! Of je nu op zoek bent naar de beste wasmachine of koelkast voor in je woning, of simpelweg een nieuwe stofzuiger nodig hebt. Ons team bestaat uit ervaren online marketeers met een gedeelde passie voor de nieuwste elektronische technologieën. Door middel van gedegen onderzoek weet het team als geen ander de juiste informatie boven tafel te krijgen.