1. Home
 2. /
 3. Stofzuigers
 4. /
 5. HEPA filter schoonmaken: in 5 stappen

HEPA filter schoonmaken: in 5 stappen

Wanneer je gaat stofzuigen, vangt de stofzuiger zelf zo veel mogelijk stof, echter vliegen er alsnog kleine stofdeeltjes opnieuw de lucht in. Dit zou betekenen dat je eigenlijk voor niets aan het stofzuigen bent. Om dit tegen te gaan beschikt een stofzuiger steeds vaker over filters, die deze deeltjes alsnog kunnen opvangen. Eén van deze filters is de HEPA filter.

 

In deze blog leggen we je uit wat een HEPA filter is, hoe je een HEPA filter moet schoonmaken, waarom het belangrijk is om hem te reinigen en hoe vaak je dit het beste kunt doen.

 

Wat is een HEPA filter?

 

Laten we eerst even uitleggen wat een HEPA filter is. HEPA staat voor ‘High Efficiency Particulate Air’. De filter is in staat om hele kleine deeltjes te filteren en verwijdert maar liefst 99,9% van de deeltjes uit de luchtstroom die door het filter heengaan. Het is de beste luchtfilter die momenteel verkrijgbaar is. Stofzuigers met een HEPA filter zijn steeds populairder in Nederland.

 

Een HEPA filter speelt een grote rol als het gaat om het uit de lucht halen van ongezonde elementen: fijnstof, bacteriën, schimmels, allergenen, etc. Wanneer je last van allergieën hebt, kan dit soort filter dus goed helpen in het bestrijden van je klachten.

 

Verschillende merken hebben HEPA filters verkrijgbaar:

 

 

HEPA filters komen niet alleen voor in stofzuigers, maar ook in luchtreinigers.

 

HEPA filter zelf schoonmaken in 5 stappen

 

Misschien wil je je AEG HEPA filter reinigen of je wilt je Bosch HEPA filter schoonmaken. Niet elke filter is hetzelfde. Toch hebben we toch een algemeen stappenplan gemaakt voor het reinigen van je HEPA filter. Bij onduidelijkheden is het altijd slim om de handleiding van je stofzuiger erbij te pakken!

 

Heb je een Dyson stofzuiger en wil je weten hoe je een Dyson HEPA filter kunt reinigen? Lees dan onze blog over een Dyson filter schoonmaken. Dan weet je precies hoe je een Dyson HEPA Filter doet schoonmaken!

 

Stap 1. Verwijder de HEPA filter

 

Allereerst verwijder je de volledige HEPA filter uit de stofzuiger. Meestal is deze te vinden bij de stofzuigerzak. Wanneer het gaat om een zakloze stofzuiger, zit de filter vaak vlakbij het stofreservoir. Controleer gelijk of het ook echt gaat om een wasbaar filter.

 

Stap 2. Haal de filter uit het plastic frame

 

Vaak zit er een plastic frame om het HEPA filter. Haal voorafgaand aan het wassen de daadwerkelijke filter uit dit plastic frame.

 

Stap 3. Was de HEPA filter voorzichtig onder de kraan

 

Het beste is om de HEPA filter te wassen met lauwwarm water. Zorg dat je de filter goed schoonmaakt en gebruik nooit harde borstels of sponzen. Hiermee kun je de filter beschadigen.

 

Stap 4. Laat de HEPA filter opdrogen

 

Wanneer je de filter afgespoeld hebt, is het tijd om deze goed te laten drogen. Laat het filter minimaal 24 uur op kamertemperatuur drogen en leg het niet in de zon.

 

Stap 5. Stop de filter terug in het frame en de stofzuiger

 

Wanneer de filter goed droog is, kun je hem terug in het plastic frame klikken en vervolgens weer op de juiste plek in je stofzuiger bevestigen.

 

Waarom HEPA filter reinigen?

 

  • Een HEPA filter moet regelmatig schoon worden gemaakt. Wanneer je dit regelmatig bijhoudt, brengt dat een aantal voordelen met zich mee, namelijk: De stofzuiger behoudt zijn zuigkracht. Door het filter te wassen, voorkom je blokkades en verminder je de kans op de afname van zuigkracht.

 

  • Er wordt minder stof uitgestoten. Een vuile HEPA filter kan zorgen voor de luchtzuiveringskwaliteit. Wanneer hij niet regelmatig wordt schoongemaakt, zal hij steeds minder goed filteren en steeds meer stof uitstoten.

 

  • De stofzuiger heeft een langere levensduur. Het niet schoonmaken van de HEPA filter kan er voor zorgen dat de stofzuiger kapot gaat, omdat de luchtcirculatie mogelijk geblokkeerd wordt. De levensduur van een stofzuiger is een belangrijk onderdeel. In onze blog over de gemiddelde levensduur van een stofzuiger kun je hierover meer lezen.

 

Hoe vaak moet je een HEPA filter wassen?

 

Hierboven las je al waarom het belangrijk is om de HEPA filter te wassen. Maar hoe vaak moet je het filter schoonmaken? Of je nu de HEPA filter van Philips wilt schoonmaken of je Bosch HEPA filter wilt reinigen, hoe vaak je de filter een schoonmaakbeurt moet geven verschilt per type.

 

Hoe vaak je een HEPA filter moet reinigen, is ook afhankelijk van:

 

  • Hoe vaak je stofzuigt;
  • Wat je opzuigt;
  • Hoe goed je het schoonmaken bijhoudt.

 

Bij een normale schoonmaakintensiteit raden we aan om de filter ongeveer 4 keer per jaar te wassen. Dat is dus om de drie maanden. Een HEPA filter heeft over het algemeen een levensduur van 1 jaar, daarna moet hij vervangen worden.

 

Meer weten over stofzuigers?

 

Heb je meer vragen gekregen over je stofzuiger tijdens het lezen van deze blog? Kijk dan eens op onze blog voor meer informatie over o.a. het onderhoud van stofzuigers.

 

Ben je op zoek naar een nieuwe stofzuiger? Kijk dan eens naar onze toplijst met beste stofzuigers.

Picture of HuishoudBoulevard
HuishoudBoulevard
Sinds 2022 helpt HuishoudBoulevard consumenten bij het vinden van de beste huishoudelijke apparaten! Of je nu op zoek bent naar de beste wasmachine of koelkast voor in je woning, of simpelweg een nieuwe stofzuiger nodig hebt. Ons team bestaat uit ervaren online marketeers met een gedeelde passie voor de nieuwste elektronische technologieën. Door middel van gedegen onderzoek weet het team als geen ander de juiste informatie boven tafel te krijgen.
Picture of HuishoudBoulevard
HuishoudBoulevard
Sinds 2022 helpt HuishoudBoulevard consumenten bij het vinden van de beste huishoudelijke apparaten! Of je nu op zoek bent naar de beste wasmachine of koelkast voor in je woning, of simpelweg een nieuwe stofzuiger nodig hebt. Ons team bestaat uit ervaren online marketeers met een gedeelde passie voor de nieuwste elektronische technologieën. Door middel van gedegen onderzoek weet het team als geen ander de juiste informatie boven tafel te krijgen.