Gemiddelde levensduur stofzuiger

 1. Home
 2. /
 3. Stofzuigers
 4. /
 5. Gemiddelde levensduur stofzuiger

De gemiddelde levensduur van een stofzuiger is 5 jaar. Dat wil zeggen dat sommige modellen meer dan 10 jaar mee gaan, andere slechts 3 jaar en de meeste rond de 5 jaar.

 

De minimale verwachte levensduur is 2 jaar: vaak is dit ook de looptijd van de garantie die je krijgt op je stofzuiger. Wanneer je stofzuiger binnen deze periode stuk gaat, heb je recht op gratis reparatie of vervanging. Maar goed: de meeste modellen gaan dus wel wat langer mee.

 

Het verschil in hoe lang stofzuigers mee gaan zit ‘m vooral in de kwaliteit en materialen. Hierbij zul je zien dat de duurdere types – door betere techniek en materiaal – langer meegaan. Je betaalt meer voor het aanschaffen van een Dyson stofzuiger dan een Inventum stofzuiger en daar staat grof gezegd tegenover dat je minder snel een nieuwe hoeft aan te schaffen.

 

Hieronder lees je hoe het zit met de levensverwachting van verschillende stofzuigermerken.

Hoe lang gaan Miele stofzuigers mee?

Een Miele stofzuiger gaat gemiddeld 12 jaar mee. Dit is een van de merken die bekend staat als zeer betrouwbaar. De levensduur van een Miele is immers een stuk langer dan van veel andere merken. De 3 Miele-stofzuigers die het best beoordeeld worden op prijs/levensduurverhouding zijn:

 

  1. Miele Complete C3 EcoLine Comfort
  2. Miele Complete C3 PowerLine Allergy
  3. Miele Complete C3 EcoLine Total Care

Hoe lang gaat een Dyson steelstofzuiger mee?

Een Dyson steelstofzuiger, zoals het middenklasse model Dyson Cyclone V10 Absolute, gaat gemiddeld 6 jaar mee. De ‘gewone’ stofzuigers van Dyson gaan wat langer mee, zo rond de 8-10 jaar, omdat die een zwaardere accu hebben. Bekijk bijvoorbeeld eens de Dyson Cinetic Big ball Multi floor 2.

Gemiddelde levensduur van Philips, Rowenta en andere stofzuigermerken

Naast Miele en Dyson hebben Philips en AEG ook een bovengemiddelde levensduur. AEG heeft de beste prijs/levensduurverhouding volgens vele gebruikers. Een AEG-stofzuiger van €150 gaat met gemak even lang mee als een Miele van ruim €250. Goed om te weten als je niet zo veel geld uit wilt geven maar wel jarenlang plezier wilt hebben van je stofzuiger. Twee toppers zijn de AEG VX6-2-CR-A en de AEG LX7-2-ECO.

 

Philips stofzuigers zijn meestal wat duurder, maar hebben dan ook vaak meerdere accessoires en functies. De levensduur is ook erg goed: vergelijkbaar met die van Miele en AEG. Bekijk bijvoorbeeld de Philips PowerPro Active FC9555/09, die al jarenlang heel goede reviews ontvangt.

 

Goedkopere merken als Rowenta, Inventum en Hoover zitten rond de gemiddelde levensduur van 5 jaar. Prima stofzuigers voor een lage prijs en een acceptabele levensduur. Onze favoriete budgetbuy van deze drie merken is de Inventum MC010. Deze kost (op moment van schrijven) slechts €70!

 

Winkels als de MediaMarkt en de Lidl verkopen ook weleens stofzuigers van onbekende B-merken, zoals OK. De Consumentenbond publiceerde in 2019 al dat deze stofzuigers van een paar tientjes aanzienlijk minder duurzaam zijn. Vaak halen ze maar net de levensduur van 2-3 jaar. Daarvoor geldt: goedkoop is duurkoop. Want als je iedere 2-3 jaar een nieuwe stofzuiger moet kopen, kun je net zo goed wat meer betalen en er veel langer mee doen.

 

Gemiddelde levensduur robotstofzuiger

Bij een robotstofzuiger heeft de bouwkwaliteit van het apparaat veel invloed op de levensduur. Zo zijn robotstofzuigers onder te verdelen tussen een basisklasse, middenklasse en topklasse bouwkwaliteit.

 

Een robotstofzuiger met een basisklasse bouwkwaliteit heeft een gemiddelde levensduur van 1 á 2 jaar. Zo is de batterij minder duurzaam en heeft de stofzuiger geen navigatiemethoden. Hierdoor zal die eerder kapot gaan.

Een robotstofzuiger met een middenklasse bouwkwaliteit heeft een gemiddelde levensduur van 2 á 4 jaar. Ze beschikken over sensoren, rijden over lage drempels heen en hebben een betere batterij. Hierdoor zal het apparaat langer meegaan.

 

Een robotstofzuiger met een topklasse bouwkwaliteit heeft een gemiddelde levensduur van 3 á 5 jaar. En als je een beetje geluk hebt kan die zelfs nog langer meegaan! De kans op schade is enorm klein bij dit soort robotstofzuigers. Dit soort stofzuigers onderscheiden zich door sensoren om obstakels te ontwijken en ze beschikken meestal over een anti-vastloop functie.

 

Ben je benieuwd naar welke robotstofzuiger je het beste kunt kopen? Bekijk dan onze toplijst met de 10 beste robotstofzuigers. Of  wil je eerst meer over robotstofzuigers weten? Lees dan onze blog ‘voordelen robotstofzuiger‘.

8 tips om de levensduur van je stofzuiger te verlengen

  1. Wees voorzichtig met de stofzuigerslang. Til de stofzuiger hier niet aan op: gebruik het handvat dat ervoor bedoeld is. Een stofzuigerslang is er niet voor gemaakt om aan opgetild te worden en zal sneller kapot gaan als je dit wel doet.
  2. Zorg voor een tijdige lediging van het stofreservoir of de stofzak. Te lang door stofzuigen met een volle opvang is slecht voor de motor. Een (hopelijk overbodige) extra tip is om stofzakken niet te hergebruiken en altijd een nieuwe te plaatsen.
  3. Controleer je stofzuiger periodiek op verstoppingen. Vaak ben je hier al te laat mee zodra je merkt dat de zuigkracht flink is afgenomen en het is lastig om de verstopping dan nog te verhelpen.
  4. Reinig je uitwasbare filters of vervang deze op tijd. Als de filter niet meer juist kan functioneren, komt er stof op plaatsen wat niet de bedoeling is. Dat kan je stofzuiger beschadigen, dus wees dit voor!
  5. Ga voorzichtig om met je stofzuiger en gebruik deze met verstand. Gooien is echt een no-go: het materiaal kan breken maar ook de motor kan ervan beschadigen.
  6. Zuig alleen vuil op dat geschikt is voor je stofzuiger. Veel stofzuigers kunnen bijvoorbeeld absoluut niet tegen water en ook is het oppassen met scherpe voorwerpen. Glas bijvoorbeeld ruim je beter op met een handveger. Bouwstof is eveneens ongeschikt voor normale stofzuigers.
  7. Maak de stofzuigerborstel schoon. Hiermee voorkom je verstoppingen en houd je de borstelharen in optimale conditie. Dit komt niet alleen de levensduur van je stofzuiger maar ook het gebruiksgemak ten goede.
  8. Voorkom beschadiging van de snoer door tijdig van stopcontact te wisselen. We kennen het allemaal wel: nog nét even dat stukje stofzuigen waardoor de kabel veel te strak komt te staan en er bijna uitgetrokken wordt. Dit is natuurlijk niet goed voor de levensduur van de kabel. Ook is het oppassen bij open deuren. Als deze dichtvallen met de snoer ertussen, kan dat de snoer flink beschadigen.