1. Home
  2. /
  3. Stofzuigers
  4. /
  5. De voordelen van een robotstofzuiger

De voordelen van een robotstofzuiger

Stel je voor: een robot die jouw huis schoonhoudt. Jij stelt in wanneer hij aan de slag gaat en hoeft verder nergens meer naar om te kijken. Tijdens het werken doet de robot zijn werk en jij komt thuis in een schoon huis. Geen stofvlokje of dierenhaar te bekennen. Klinkt dit voor jou als een utopie? Met een robotstofzuiger wordt deze droom werkelijkheid.

 

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat daar wel een prijsje aan hangt. Robotzuigers zijn meestal best prijzig. Daardoor stel je jezelf misschien de vraag ‘Is de aankoop van een robotstofzuiger de moeite?’

 

Oordeel zelf! Hieronder vind je 10 redenen om een robotstofzuiger te kopen. Bekijk daarnaast onze toplijst ‘De 10 beste robotstofzuigers‘. 

1. Je hoeft zelf niet meer te stofzuigen

Misschien een beetje een ingetrapte deur, maar het grootste voordeel van een robotstofzuiger is natuurlijk het feit dat een robot jouw werk overneemt.

Zeg dus maar dag tegen je dagelijkse stofzuigrondje: die tijd kun je nu beter besteden!

2. Een robotstofzuiger komt gemakkelijk onder je meubels

Kan een robotstofzuiger eigenlijk wel onder de bank? Jazeker, zelfs beter dan vele ‘normale’ stofzuigers. Dit komt doordat robotstofzuigers erg laag zijn.

Ze kunnen dus gemakkelijk onder je bank, bed, stoel en andere open meubels door manoeuvreren.

3. De zuigkracht is goed

Vraag jij je af of een robotstofzuiger goed werkt? Daar kunnen we een kort antwoord op geven: ja!

Als je de juiste robot aanschaft, die past bij jouw vloer en eventuele huisdieren die je hebt, dan zal het eindresultaat niet tegenvallen.

4. De robot stofzuigt wanneer jij wil

Vrijwel alle robotstofzuigers kun je helemaal zelf instellen. Jij bepaalt dus wanneer de stofzuiger voor jou aan de slag gaat.

Hierbij hoef je niet op een knopje te drukken: je stelt het van tevoren in en hoeft er niet meer naar om te kijken.

 

Veel mensen kiezen ervoor om de robot te laten zuigen tijdens het werken. Zo kom je thuis in een schoon huis en heb je geen last van het apparaat.

5. Ideaal voor mensen met huisdieren

Door een grote borstel aan de onderkant zijn veel types geschikt om huisdierharen op te zuigen. Maar let op: niet iedere robotstofzuiger is geschikt om (lange) huisdierharen op te zuigen. Kijk dus even goed naar de productspecificatie of neem contact met ons op bij twijfel.

6. Een robotstofzuiger is zeer stil

De meeste robotstofzuigers hebben een maximaal geluidsniveau van tussen de 60-70 decibel. Dat is een stuk lager dan een gewone stofzuiger, die met gemak 75-80 decibel uitstoot. Dit kan een groot voordeel zijn wanneer je wilt stofzuigen met slapende kinderen of mopperende onderburen.

 

Tip: bekijk CoolBlue’s overzicht van stille robotstofzuigers. Op moment van schrijven waren er maar liefst 12 types met een maximaal geluidsniveau van 60 decibel.

7. Op afstand jouw schoonmaakapparaat bedienen via je telefoon

Wil jij een robotstofzuiger die je via je telefoon kunt bedienen? Steeds meer merken bieden deze optie aan en daarvoor hoef je echt niet meer ruim duizend euro te betalen.

Zo heb je de Eufy by Anker Robovac 35C al vanaf €249*! Handig als je niet thuis bent en erachter komt dat je de robot vergeten bent te activeren.

 

*= prijs op moment van publicatie (01-03-2022), kan ondertussen gewijzigd zijn.

8. Maakt stofzuigen gemakkelijk voor invaliden

Een groot voordeel van deze hulpjes in de huishouding is dat het geschikt is voor mensen die mindervalide zijn. Vanuit een rolstoel of wanneer je moeilijk kunt tillen/bukken is het zó fijn dat je toch kunt stofzuigen met een robot. Hierdoor ben je minder afhankelijk van anderen en is jouw huis schoon zonder dat je er voor krom hoeft.

9. Een robotstofzuiger is niet altijd duurder dan een gewone stofzuiger

Er wordt vaak gedacht dat een robotstofzuiger ontzettend duur is. Maar niets is minder waar. De Medion MD19100 heb je al voor €119* en is een prima instapmodel. Natuurlijk heb je ook veel duurdere robotstofzuigers, zoals de iRobot Roomba s9+ à €1.499.

 

Zoals met veel producten kun je het zo gek maken als je wilt. Maar als je voor een goedkoper model gaat, betaal je zeker niet veel meer dan voor een gewone stofzuiger.

 

*= prijs op moment van publicatie (01-03-2022), kan ondertussen gewijzigd zijn.

10. Geschikt voor mensen met allergieën

Koop een robotstofzuiger met een (extra) HEPA-filter en hij is uitermate geschikt tegen allergieën. Net zo goed als een ‘normale’ stofzuiger!

Waar moet ik op letten als ik een robotstofzuiger koop?

Ga jij na deze 10 voordelen verder oriënteren naar een huishoudrobot? Dan hebben wij nog wat tips voor je.

 

Hier moet je op letten als je een robotstofzuiger koopt: 

Is de robotstofzuiger geschikt voor jouw huis(houden)?

Stel jezelf in ieder geval de vraag of een robotstofzuiger wel geschikt is voor jouw huis(houden). Heb je een hond of kat rondlopen, dan moet je gaan voor een model dat geschikt is dierenharen op te zuigen. Hier zijn speciale borstels voor.

 

Hetzelfde geldt als je een kleed of vloerbedekking hebt. Ook daarvoor zijn specifieke types op de markt die jij nodig hebt. Een robotzuiger die slechts geschikt is voor harde ondergronden zal niet aan jouw verwachtingen kunnen voldoen.

 

Heb jij of iemand in jouw huishouden een stofallergie? Check dan zeker of de stofzuiger beschikt over een HEPA filter. Onmisbaar voor mensen die gevoelig zijn voor bewegende stofdeeltjes.

De hoogte

Pak er een meetlint bij en toets hoe hoog jouw robotstofzuiger maximaal kan zijn om nog onder de meubels door te kunnen.

Niets zo vervelend als dat je een dure aankoop doet en er later achter komt dat het geen perfecte match is.

Accuduur en oplaadtijd

Met een korte accuduur en lange oplaadtijd loop je het risico dat je robotstofzuiger de hele dag in de weer is met zuigen, opladen en weer zuigen.

Daarom raden we je aan om voor een huishoudmaatje te gaan die wat langer meegaat én zo weer opgeladen is.

Het soort schoonmaakroute

Er zijn twee type schoonmaakroutes die een robot kan hebben. Een willekeurige en een systematische schoonmaakroute. Kies je voor een model met willekeurige schoonmaakroute, dan is deze vaak vele malen goedkoper maar loop je het risico dat stukken vloer worden overgeslagen.

 

Bij een systematische schoonmaakroute onthoudt de robot waar hij gebleven is en slaat hij geen centimeter over.

Wat ons betreft wel erg belangrijk en de moeite waar om wat meer voor te betalen.

Interessante opties zoals zelf opladen en legen

Wil jij een robotstofzuiger die alles kan? Houd dan een oogje in het zeil voor de opties ‘zelf opladen’ en ‘zelf legen’. Hierbij kun je past écht met je voetjes omhoog want dat soort stofzuigers zorgen volledig voor zichzelf.

 

Ze keren terug naar het laadstation en legen de opvangbak zodra deze vol is. Geen teleurstelling dus bij terugkomst als je erachter komt dat de robot halverwege gestopt is omdat hij een lege accu of volle opvang had. Dat is pas zorgeloos je huis schoonhouden!