1. Home
 2. /
 3. Stofzuigers
 4. /
 5. Dyson filter schoonmaken

Dyson filter schoonmaken

Hoe maak ik de filter van mijn Dyson schoon? Simpel gezegd werkt het als volgt: apparaat uitschakelen, filter(s) verwijderen, wassen in koud water ZONDER schoonmaakmiddel, 24 uur drogen en daarna terugplaatsen.

 

Toch is het reinigingsproces van Dyson-filters is voor ieder type nét iets anders. Zo hebben de Dyson V8-steelstofzuigers niet één maar twee filters.

 

Hieronder lees je hoe je de filters van de populairste Dyson stofzuigers gemakkelijk schoonmaakt.

 

 

Dyson V8 schoonmaken

Er zijn verschillende Dyson V8 modellen, namelijk de Dyson V8 Motorhead, Dyson V8 Animal +, Dyson V8 Absolute, Dyson V8 Total Clean en de Dyson V8 Absolute +. Het schoonmaken van de filters van dit type stofzuiger werkt hetzelfde. Let op: de V8-modellen hebben twee verschillende filters.

 

  1. Koppel de V8 Dyson los en schakel ‘m uit. Trek voorzichtig de eerste filter uit het cycloon-gedeelte (paarse dop met ‘filter’ erop, kan niet missen).
  2. Houd de filter ondersteboven en klop deze vervolgens zachtjes op het keukenblad om het meeste vuil eruit te krijgen.
  3. De tweede filter bevindt zich aan de achterkant en verwijder je door tegen de klok in te draaien tot de puntjes in één lijn staan. Je kunt de filter dan voorzichtig lostrekken.
  4. Klop ook de tweede filter eventjes af voordat je met water gaat schoonmaken.
  5. Spoel beide filters af onder een lopende kraan. Zorg ervoor dat de straal niet te hard staat en wrijf met je handen over de filters om het vuil goed los te krijgen.
  6. Klop de filters tussentijds af tegen de wasbak en controleer of het water dat eruit komt schoon is. Als dat het geval is, kun je de kraan uitzetten.
  7. De eerste filter kun je lichtjes knijpen en draaien om deze als het ware uit te wringen. Verwijder zoveel mogelijk water uit de filter en zet deze te drogen. De tweede filter kun je wat afkloppen tegen de wasbak om het meeste water eruit te krijgen.
  8. Zet de filters voor 24 uur aan de kant om droog te worden. Het helpt als de filters op een goed geventileerde en warme plek staan.
  9. Controleer na 24 uur of de filters geheel opgedroogd zijn. Als dat het geval is kun je ze terugplaatsen en is je stofzuiger weer gereed voor gebruik.

 

Dyson V10 schoonmaken

Ook de Dyson V10 kent verschillende uitvoeringen. Je hebt de Dyson V10 Motorhead, de Dyson Cyclone V10 Absolute en de Dyson Cyclone V10 Animal. De filters van deze steelstofzuigers zijn allen op de volgende manier te reinigen:

 

  1. Schakel de Dyson V10 uit en maak de filter los door het bovenste (paarse) gedeelte tegen de klok in te draaien.
  2. Pak de filter aan de bovenkant vast en klop deze met beleid af tegen de rand van een prullenbak. Hiermee verwijder je alvast het meeste stof.
  3. Open de kraan en zorg voor een zachte straal koud water. Schoonmaakmiddel is niet nodig: houd de filter onder het lopende water en laat deze vol lopen.
  4. Schud de filter in ronddraaiende beweging zodat er een soort kolkje ontstaat. Hierdoor weekt het stof al wat los, zonder dat je hoeft te wrijven.
  5. Spoel om en herhaal stap 4 twee tot drie keer: totdat het water schoon uit de filter loopt.
  6. Draai de kraan dicht en klop de filter zachtjes af. Op die manier komt het overtollige water uit de filter.
  7. Zet de filter op een plek waar deze 24 uur kan drogen.
  8. Na 24 uur controleer je of de filter helemaal droog is. Is deze nog wat vochtig? Dan zul je wat langer moeten wachten. Het helpt dan om de filter in de buurt van de verwarming te zetten. Maar let op: zet deze er niet tegenaan! Dat kan de filter beschadigen.
  9. Zodra de filter helemaal droog is kun je deze terugplaatsen en is je stofzuiger weer klaar om te gebruiken.

 

Dyson V11 schoonmaken

De Dyson V11 Torque Drive Extra, Dyson V11 Absolute Extra Pro en de Dyson V11 Absolute Extra zijn de beste Dyson stofzuigers van dit moment. Wist je dat de Dyson V11 op zijn LCD scherm aangeeft wanneer de filter schoongemaakt moet worden? Erg handig, zo’n slimme stofzuiger die je op tijd herinnert om onderhoud te plegen!

 

Je maakt alle drie de V11-Dysons op dezelfde manier schoon:

 

  1. Schakel de Dyson V11 uit en verwijder de filter door de bovenkant tegen de klok in te draaien.
  2. Leeg de filter door deze zachtjes tegen de prullenbakrand te kloppen. Ben je heel gevoelig voor stof? Dan kun je een mondkapje dragen om niesbuien te voorkomen. Tijdens deze stap komt namelijk best wel wat stof vrij.
  3. Pak de filter zo vast dat de zachte filter aan de onderkant zit. Controleer of je kraan op koud water staat en zet deze vervolgens zachtjes aan. Plaats de filter onder de straal en maak wrijf-en knijpbewegingen om de stofresten eruit te wassen.
  4. Vul daarna de stoffilter met water, sluit de kraan en plaats je hand op de opening. Schud vervolgens stevig het water door de filter heen.
  5. Giet het water uit de filter en herhaal stap 5 totdat het water geheel schoon uit de filter komt.
  6. Controleer of er geen water meer in de filter zit en laat de filter zo’n 24 uur drogen.
  7. Check na 24 uur of de filter 100% droog is. Het kan zijn dat het nog wat vochtig is: dan zul je wat langer moeten wachten.
  8. Is ie helemaal droog? Dan kun je ‘m terugplaatsen op de stofzuiger en is deze weer klaar voor gebruik.

 

Hoe vaak moet je een Dyson filter schoonmaken?

Wij adviseren een Dyson filter maandelijks schoon te maken. Hierbij gaan we uit van een gemiddeld gebruik en gemiddelde vervuiling van de woning. Een handige tip is om een maandelijks terugkerende taak aan te maken in je agenda, inclusief herinnering, zodat je dit klusje niet vergeet.

 

Het is namelijk erg belangrijk om het schoonmaken van je Dyson filter niet te laten verslonzen. Een overmatig vervuilde filter heeft een aantal vervelende gevolgen:

 

  1. De stofzuiger stoot meer stof uit, funest voor mensen met een allergie
  2. De zuigkracht van de stofzuiger neemt enorm af
  3. De stofzuiger kan verstopt raken en in het ergste geval stukgaan

 

Meer weten over Dyson stofzuigers?

Wil jij meer weten over de stofzuigers van Dyson? We’ve got you covered! We schreven eerder al een blog over een Dyson filter vervangen en hebben de beste Dyson stofzuigers op een rijtje gezet.

HuishoudBoulevard
HuishoudBoulevard
Sinds 2022 helpt HuishoudBoulevard consumenten bij het vinden van de beste huishoudelijke apparaten! Of je nu op zoek bent naar de beste wasmachine of koelkast voor in je woning, of simpelweg een nieuwe stofzuiger nodig hebt. Ons team bestaat uit ervaren online marketeers met een gedeelde passie voor de nieuwste elektronische technologieën. Door middel van gedegen onderzoek weet het team als geen ander de juiste informatie boven tafel te krijgen.
HuishoudBoulevard
HuishoudBoulevard
Sinds 2022 helpt HuishoudBoulevard consumenten bij het vinden van de beste huishoudelijke apparaten! Of je nu op zoek bent naar de beste wasmachine of koelkast voor in je woning, of simpelweg een nieuwe stofzuiger nodig hebt. Ons team bestaat uit ervaren online marketeers met een gedeelde passie voor de nieuwste elektronische technologieën. Door middel van gedegen onderzoek weet het team als geen ander de juiste informatie boven tafel te krijgen.