1. Home
  2. /
  3. Koelkasten
  4. /
  5. Energielabel koelkast: alles wat je moet weten

Energielabel koelkast: alles wat je moet weten

Al jaren zie je energielabels op elektronisch apparaten. Op elektronische apparaten, zoals een koelkast, wordt door middel van het energielabel informatie verstrekt over hoe zuinig het apparaat daadwerkelijk is. Hierdoor weet je of je een energiezuinige koelkast tot je beschikking hebt.

 

Geschiedenis van het energielabel

 

In 1994 is het energielabel voor elektronische apparaten geïntroduceerd in Nederland. Dit is toentertijd gebaseerd op het Amerikaanse beoordelingssysteem. De indeling loopt van energielabel A (voor de meest zuinige koelkast) tot en met energielabel G (voor de minst zuinige koelkast).

 

Het is een belangrijke stap geweest om ervoor te zorgen dat consumenten de energie-efficiëntie van hun elektronische apparaten kennen. Consumenten kunnen op het etiket zien hoeveel energie hun koelkast verbruikt en beslissen welke voor hen het beste is.

 

Energielabel koelkast betekenis

 

Het energielabel is relatief, want een hele grote Amerikaanse koelkast met energielabel A verbruikt logischerwijs meer energie dan een mini koelkast met energielabel A. Het soort koelkast maakt dus enorm uit.

 

We leggen de betekenis van het energielabel voor koelkasten verder uit in dit artikel.

 

Nieuw energielabel koelkast sinds 1 maart 2021

 

Sinds 1 maart 2021 is het oude energielabel veranderd voor koelkasten. De energieklasse A+ t/m A+++ zijn verdwenen en koelkasten zijn opnieuw ingedeeld in de klassen A tot en met G. Energieklasse A (donkergroen) is hierbij het zuinigst en G (rood) het minst zuinig.

 

Koelkasten die eerst energieklasse A+++ kregen, hebben in de meeste gevallen nu energieklasse C of B. De apparaten zijn niet minder zuinig geworden, maar de schaal en de test van het label zijn aangepast en strenger geworden.

 

Het is verstandig om niet alleen naar de energieklasse te kijken van een koelkast, maar ook naar de indicatie van het jaarlijkse energieverbruik. Dit kan je zien op het label en staat uitgedrukt in kWh per jaar. Hierdoor krijg je een indicatie in de jaarlijkse kosten en het energieverbruik.

 

Uitleg over het energielabel voor een koelkast

 

Nog steeds vragen veel mensen zich af: hoe werkt het energielabel van een koelkast? Dit leggen wij hieronder uit.

 

Het energielabel voor een koelkast is onder te verdelen in de volgende onderdelen:

 

    1. Energieklasse
    2. Energieverbruik
    3. QR-Code
    4. Inhoud vries- en koelgedeelte
    5. Het geluidsniveau

 

Energieklasse koelkast

 

De energieklasse van een koelkast geeft aan hoe energie efficiënt het apparaat is. Dit is voortaan van de klassen A tot en met G. Hoe dichter het apparaat bij klasse A zit, hoe milieuvriendelijker het apparaat. Je zal dan minder energiekosten per jaar kwijt zijn in vergelijking tot een apparaat met een slechter label.

 

Energieverbruik

 

Op het label staat ook het energieverbruik van de koelkast genoteerd. Dit staat aangegeven in kilowattuur (kWh). Als je dit getal keer 0,45-0,65 eurocent doet krijg je een indicatie van de jaarlijkse energiekosten. Dit ligt natuurlijk aan de energieprijs die je betaalt per kWh.

 

Stel je hebt een koelkast die 207 kWh verbruikt per jaar en de prijs van 1 kWh is 0,45 eurocent. Dan is de som om de jaarlijkse energiekosten te berekenen als volgt: 207 x 0,45 = 93,15 euro.

 

QR-Code

 

Rechtsboven in de hoek van het energielabel staat een QR-Code. Als deze code wordt gescand, kom je in de database van de Europese Unie terecht. Hierin staat direct alle eigenschappen van de koelkast genoteerd. Hierdoor krijg je een duidelijk inzicht in de specificaties van het apparaat.

 

Inhoud vries- en koelgedeelte

 

Op het energielabel van de koelkast kun je ook zien hoeveel liter inhoud het apparaat heeft. Indien je een koelvriescombinatie tot je beschikking hebt, dan zie je ook de inhoud van het vriesgedeelte.

 

Het geluidsniveau

 

Helemaal onderaan het energielabel staat het geluidsniveau van de koelkast. Het geluidsniveau wordt uitgedrukt in decibel (dB). Des te lager het geluidsniveau, hoe stiller het apparaat is. Een koelkast met een geluidsniveau van 38 dB is relatief stil en een koelkast met een geluidsniveau van 41 dB of meer is luid.

 

Meer weten over koelkasten?

 

Meer weten over koelkast onderhoud? Door goed onderhoud te plegen aan het apparaat zal er ook minder energieverbruik zijn.

 

Naast handige artikelen en blogs hebben wij ook een mooie lijst gemaakt met de top 10 koelkasten van 2022. Bekijk dan onze toplijst ‘beste koelkasten’.

 

Picture of HuishoudBoulevard
HuishoudBoulevard
Sinds 2022 helpt HuishoudBoulevard consumenten bij het vinden van de beste huishoudelijke apparaten! Of je nu op zoek bent naar de beste wasmachine of koelkast voor in je woning, of simpelweg een nieuwe stofzuiger nodig hebt. Ons team bestaat uit ervaren online marketeers met een gedeelde passie voor de nieuwste elektronische technologieën. Door middel van gedegen onderzoek weet het team als geen ander de juiste informatie boven tafel te krijgen.
Picture of HuishoudBoulevard
HuishoudBoulevard
Sinds 2022 helpt HuishoudBoulevard consumenten bij het vinden van de beste huishoudelijke apparaten! Of je nu op zoek bent naar de beste wasmachine of koelkast voor in je woning, of simpelweg een nieuwe stofzuiger nodig hebt. Ons team bestaat uit ervaren online marketeers met een gedeelde passie voor de nieuwste elektronische technologieën. Door middel van gedegen onderzoek weet het team als geen ander de juiste informatie boven tafel te krijgen.