Home / toplijsten / Beste Koelkasten / Energiezuinige koelkast: onze top 10

Energiezuinige koelkast: onze top 10 van 2024

Beste grote koelkasten 2022

In deze tijd is het verstandig om te kiezen voor een energiezuinige koelkast. Dit is namelijk allang niet meer slechts goed voor het milieu: het scheelt ook behoorlijk in je portemonnee. Een koelkast staat de hele dag aan waardoor het een van de grotere energieverbruikers in huis is.

 

Wanneer is een koelkast energiezuinig?

 

Een koelkast wordt energiezuinig beschouwd, wanneer deze over energielabel D of hoger beschikt. HuishoudBoulevard heeft de zuinige koelkasten in deze top 10 verder nog geselecteerd op bouwkwaliteit en een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

 

Waarom kiezen voor een duurzame koelkast?

 

Met een duurzame koelkast kan je in sommige gevallen tot wel 15% besparen op je totale energierekening. Gezien de huidige energieprijzen gaat dit om nogal een verschil in euro’s!

 

Wil je graag energie besparen en minder betalen voor stroom? Dan is de keuze voor een zuinige koelkast erg verstandig. Door te kiezen voor een duurzame koelkast werk je ook mee aan een duurzamere wereld, waarin we rekening houden met het klimaat en de verandering ervan.

 

Waar moet je op letten bij de keuze voor een energiezuinige koelkast?

 

Er zijn verschillende zaken waarop je moet letten bij het maken van een keuze voor een energiezuinige koelkast. Hieronder staat een opsomming van aspecten die belangrijk zijn:

 

  • – Kijk goed naar het energielabel van de koelkast. Dit is sinds 2021 veranderd en sindsdien zijn de eisen van het energielabel strenger geworden.
  •  
  • – Stel je wil een energiezuinige koelvriescombinatie aanschaffen, kijk dan of het apparaat over no frost beschikt. Hierdoor hoef je het vriesgedeelte niet meer te ontdooien.
  •  
  • – Wil je echt een zuinig apparaat? Kies dan geen Amerikaanse koelkast, deze zijn over het algemeen energieslurpers.
  •  
  • – Stel je hebt een koelkast van 10 jaar of ouder, dan kan de energiebesparing zo enorm zijn dat je de kosten van het apparaat tussen de 6 en 15 jaar al terugverdiend hebt.

De beste energiezuinige koelkasten van 2024: de top 10

De meest energiezuinige koelkast van 2024 is de Samsung RB38C7B6AB1/EF. Deze koelvriescombinatie beschikt over het allerbeste energielabel (A), beschikt over no frost en is verkrijgbaar tegen een acceptabele prijs.

  1. Samsung RB38A7B6AB1/EF
  2. LG GBP62PZNBC DoorCooling+
  3. Beko RCNE366E70ZXBRN
  4. Bosch KGN39AIAT
  5. AEG RTS413D1AW
  6. Samsung BRB26713DWW/EF
  7. Samsung RS68A884CB1/EF
  8. SMEG FAB28RBL5
  9. Siemens KG39NAXCF
  10. Bosch KGE39ALCA

1. Samsung RB38C7B6AB1/EF

De Samsung RB38C7B6AB1/EF is de meest energiezuinige koelkast met vriezer van 2024. Met zijn energieklasse A is die enorm zuinig in gebruik en goed voor het milieu.

 

 

Het apparaat heeft verschillende handige functionaliteiten. Hij is geschikt voor de boodschappen van 5 of meer personen met zijn netto inhoud van 387 liter. Hiervan is 273 liter koelgedeelte en 114 liter vriesgedeelte.

 

 

Deze duurzame koelkast van Samsung beschikt over diverse handige functionaliteiten, zoals no frost, energiebesparingsfuncties en een vershoudzone. Daarnaast heeft het apparaat een extreem laag geluidsniveau, waardoor je hem bijna niet hoort. Het maximale geluidsniveau is 35 dB.

 

De energiezuinige koelvriescombinatie beschikt over een Convertible Zone functie, waardoor je eenvoudig van het vriesgedeelte een koelgedeelte kan maken. Daarnaast heeft hij een Metal Cool Plate, die ervoor zorgt dat koude lucht niet ontsnapt wanneer je de deur opent.

De Samsung RB38C7B6AB1/EF heeft een energieverbruik van 108 kWh per jaar. Dit is zeer laag te noemen en dat maakt het niet voor niks de energiezuinigste koelkast van 2024.

+ Beschikt over een koolstoffilter die nare luchtjes uit het apparaat haalt

+ Zeer laag geluidsniveau van 35 dB

+ Beschikt over een super koelen en supervriezen functionaliteiten

Geen antibacteria tegen schimmels en bacteriën

– Moeilijk te verplaatsen door het hoge gewicht

– Geen hevelgreep

Merk: Samsung

Kleur: Zwart

Afmetingen: 203 cm hoog, 59,5 cm breed en 65,8 cm diep

Gewicht: 104 kg

Energieklasse: A

Maximaal geluidsniveau: 35 dB

Bekijk het product op:

2. LG GBP62PZNBC DoorCooling+

De volgende duurzame koelkast op onze lijst is de LG GBP62PZNBC DoorCooling+. Met zijn energieklasse B is het apparaat zeker zuinig te noemen. Tevens beschikt hij over no frost.

 

Deze koelvriescombinatie is geschikt voor de boodschappen van 5 of meer personen. De koelkast heeft een netto inhoud van 384 liter, waarvan 277 liter koelgedeelte en 107 liter vriesgedeelte.

 

Hij beschikt over verschillende handige functies, zoals no frost, smartphone bediening, deurkoeling en een open deur alarm. Daarnaast heeft het apparaat een laag geluidsniveau van maximaal 35 dB.

 

Tevens heeft het apparaat een supervriezen en super koelen functie. Hierdoor kan je eenvoudig je boodschappen extra snel invriezen of verkoelen. Een andere eigenschap van het apparaat is de vershoudzone waarover hij beschikt. Deze kan je gebruiken voor je vis, vlees, groente en fruit.

 

Het energieverbruik per jaar van dit apparaat betreft 137 kWh.

+ Enorm laag geluidsniveau van 35 dB

+ Heeft een supervriezen en super koelen functie

+ Handige open deur alarm, waardoor je de deur niet zomaar open laat staan

– Geen koolstoffilter tegen nare luchtjes

– Geen antibacteria

– Geen hevelgreep

Merk: LG

Kleur: Zilver

Afmetingen: 203 cm hoog, 59,5 cm breed en 67,5 cm diep

Gewicht: 86 kg

Energieklasse: B

Maximaal geluidsniveau: 35 dB

Bekijk het product op:

3. Beko RCNE366E70ZXBRN

De Beko RCNE366E70ZXBRN is een zuinige koelkast met energieklasse B en no frost. De koelvriescombinatie heeft de ruimte voor de boodschappen van 3 á 4 personen. De netto inhoud van het apparaat is 323 liter, waarvan 215 liter koelgedeelte en 108 liter vriesgedeelte.

 

Deze koelvriescombinatie heeft een buitengewoon laag geluidsniveau van 33 dB. Dit maakt het apparaat een van de stilste koelkasten van het moment. Het apparaat beschikt daarnaast ook over een handige vershoudzone, waarin je fruit en groente langer vers blijft.

 

Een ander voordeel van deze koelkast is de lage prijs. Vergelijkbare modellen hebben een hogere prijs, dan dit apparaat. Andere handige functionaliteiten zijn de super koelen en supervriezen functies. Hierdoor kan je eenvoudig je eten extra snel invriezen of koelen.

 

Het jaarlijkse energieverbruik van de Beko RCNE366E70ZXBRN is 133 kWh.

+ Hevelgreep, waardoor de deurrubbers minder snel slijten

+ Open deur alarm, zodat je de koelkast deur niet per ongeluk open laat staan

+ No frost functionaliteit

Geen afgedekte condensor, waardoor je hem regelmatig moet afstoffen

– Geen koolstoffilter

– Geen antibacteria

Merk: Beko

Kleur: Zwart

Afmetingen: 186 cm hoog, 59,5 cm hoog en 66,5 cm diep

Gewicht: 89,5 kg

Energieklasse: B

Maximaal geluidsniveau: 33 dB

Bekijk het product op:

4. Bosch KGN39AIAT

De Bosch KGN39AIAT is een duurzame koelvriescombinatie met energieklasse A. Hij is geschikt voor de boodschappen van 5 of meer personen. Het apparaat heeft een netto inhoud van 363 liter, waarvan 260 liter koelgedeelte en 103 liter vriesgedeelte.

 

Deze koelvriescombinatie is net als de bovenstaande modellen enorm stil met een maximaal geluidsniveau van 29 dB. Daarnaast beschikt het apparaat over de no frost functionaliteit en een vershoudzone. Deze zone is geschikt voor vlees, vis, groente en fruit.

 

Het apparaat heeft een super koelen en supervriezen functie, waardoor je de boodschappen extra snel kunt koelen of invriezen. De koelkast maakt gebruik van luchtcirculatie, waardoor ieder plateau even koud is in het apparaat.

 

De Bosch KGN39AIAT heeft een jaarlijks energieverbruik van 104 kWh.

+ Extreem stil met een maximaal geluidsniveau van 29 dB

+ Topklasse koel- en bouwkwaliteit

+ Handige vershoudzone

– Geen koolstoffilter om nare luchtjes te filteren

– Geen hevelgreep

– Geen antibacteria

Merk: Bosch

Kleur: Zilver

Afmetingen: 203 cm hoog, 60 cm breed en 66,5 cm diep

Gewicht: 124,7 kg

Energieklasse: A

Maximaal geluidsniveau: 29 dB

Bekijk het product op:

5. AEG RTS413D1AW

Het volgende apparaat in onze lijst is de AEG RTS413D1AW. Dit is een energiezuinige tafelmodel koelkast met energieklasse D. Hij is geschikt voor de boodschappen van 1 á 2 personen en heeft een netto inhoud van 130 liter. Hiervan is 115 liter koelgedeelte en 15 liter vriesgedeelte in de vorm van een vriesvakje.

 

Het apparaat maakt gebruik van luchtcirculatie, waardoor het op elk plateau even koel is. Hij beschikt daarnaast over een handige groentelade die groot genoeg is voor een grote krop sla. De koelkast heeft uitneembare plateaus die hierdoor eenvoudig schoon te maken zijn.

 

De AEG RTS413D1AW heeft een maximaal geluidsniveau van 38 dB en verbruikt jaarlijks 112 kWh.

+ Goede prijs-kwaliteitverhouding

+ Afgedekte condensor

+ Luchtcirculatie

– Geen energiebesparingsfunctionaliteiten

– Geen koolstoffilter

– Geen open deur alarm

Merk: AEG

Kleur: Wit

Afmetingen: 85 cm hoog, 60 cm breed en 57,5 cm diep

Gewicht: 33,9 kg

Energieklasse: D

Maximaal geluidsniveau: 38 dB

Bekijk het product op:

6. Samsung BRB26713DWW/EF

De Samsung BRB26713DWW/EF is een energiezuinige inbouw koelkast die geschikt is voor huishoudens van 3 á 4 personen met een deur-op-deur scharniersysteem.

 

Het apparaat heeft een netto inhoud van 264 liter, waarvan 74 liter vriesgedeelte en 190 liter koelgedeelte. De energieklasse van het apparaat is D en hij beschikt over de no frost functionaliteit.

 

De koelkast beschikt over een vershoudzone die geschikt is voor vis en vlees en heeft een maximaal geluidsniveau van 35 dB. Tevens heeft het apparaat een open deur alarm, waardoor je niet per ongeluk de deur open laat staan.

 

Dit model heeft daarnaast antibacteria die ervoor zorgt dat schimmels en bacteriën buiten de koelkast blijven. Andere handige functies zijn de super koelen en supervriezen functionaliteit.

 

De Samsung BRB26713DWW/EF heeft een jaarlijks energieverbruik van 185 kWh.

+ Maakt gebruik van luchtcirculatie

+ Beschikt over antibacteria

+ Handige uitneembare plateaus, die eenvoudig zijn schoon te maken

Relatief klein vriesgedeelte

– Heeft geen koolstoffilter

– Geen energiebesparingsfuncties

Merk: Samsung

Kleur: Wit

Afmetingen: 177,5 cm hoog, 54 cm breed en 55 cm diep.

Gewicht: 69,5 kg

Energieklasse: D

Maximaal geluidsniveau: 35 dB

Bekijk het product op:

7. Samsung RS68A884CB1/EF

De Samsung RS68A884CB1/EF is een energiezuinige Amerikaanse koelkast geschikt voor grote gezinnen van 5 of meer personen. Het apparaat heeft een netto inhoud van 635 liter, waarvan 409 liter koelgedeelte en 226 liter vriesgedeelte.

 

De energieklasse van dit model is C. Tevens beschikt hij over no frost en energiebesparingsfunctionaliteiten.

 

Deze zuinige Amerikaanse koelkast heeft dispenser voor water en ijsblokjes. Een andere handige functie is de koolstoffilter die nare luchtjes uit het apparaat filtert. Met de supervriezen en super koelen functie kan je extra snel je boodschappen invriezen of koelen.

 

Dankzij het open deur alarm zal je de deur van dit apparaat niet zomaar open laten staan. Daarnaast maakt hij ook gebruik van luchtcirculatie, waardoor elk plateau even koel is.

 

De Samsung RS68A884CB1/EF heeft een jaarlijks energieverbruik van 225 kWh.

+ Koolstoffilter tegen nare luchtjes

+ Dispensers voor ijsblokjes of een glas ijskoud water

+ Enorm veel plek voor al je boodschappen

– Moeilijk te verplaatsen door het hoge gewicht

– Geen hevelgreep

– Geen vershoudzone

Merk: Samsung

Kleur: Zwart

Afmetingen: 178 cm hoog, 91,2 cm breed en 71,6 cm diep

Gewicht: 133 kg

Energieklasse: C

Maximaal geluidsniveau: 35 dB

Bekijk het product op:

8. SMEG FAB28RBL5

De SMEG FAB28RBL5 is een energiezuinige retro koelkast geschikt voor 3 á 4 personen. Het apparaat heeft een netto inhoud van 270 liter, waarvan 244 liter koelgedeelte en 26 liter vriesgedeelte. Dit model beschikt over energieklasse D.

 

Deze koelkast heeft een vershoudzone speciaal voor je vlees, vis, groente en fruit. Dankzij het open deur alarm krijg je een waarschuwing als je de deur open hebt laten staan. Een andere handige functie is de antibacteria die bacteriën en schimmels buiten de koelkast houdt.

 

Het apparaat beschikt over uitneembare plateaus die je gemakkelijk onder de kraan kan schoonmaken. Het model heeft een maximaal geluidsniveau van 35 dB.

 

Het jaarlijkse energieverbruik van de SMEG FAB28RBL5 is 130 kWh.

+ Geschikt voor de garage of schuur, mits boven de 10 graden Celsius

+ Vershoudzone voor je groente, fruit , vis en vlees

+ Antibacteria tegen schimmels en bacteriën

– Geen no frost functie, waardoor je hem 2x per jaar moet ontdooien

– Geen afgedekte condensor, waardoor je deze moet afstoffen

– Geen super koelen en supervriezen functionaliteit

Merk: SMEG

Kleur: Zwart

Afmetingen: 153 cm hoog, 60,1 cm breed en 72,8 cm diep

Gewicht: 73,5 kg

Energieklasse: D

Maximaal geluidsniveau: 35 dB

Bekijk het product op:

9. Siemens KG39NAXCF

De volgende koelkast in onze toplijst is de Siemens KG39NAXCF. Dit model heeft een netto inhoud van 363 liter. Hiervan is 260 liter koelgedeelte en 103 liter vriesgedeelte. Hierdoor is hij geschikt voor huishoudens van 5 personen of meer.

 

De energieklasse van dit apparaat is C en hij beschikt over energiebesparingsfuncties en no frost.

 

Bewaar je verse boodschappen, zoals vis, vlees, groente en fruit in de vershoudzone van dit model. Daarnaast beschikt hij over een supervriezen en super koelen functie. De uitneembare plateaus van deze koelkast zijn eenvoudig schoon te maken.

 

Het apparaat heeft een maximaal geluidsniveau van 35 dB en een topklasse bouw- en koelkwaliteit. Tevens maakt hij gebruik van luchtcirculatie, waardoor ieder plateau even koel is.

 

De Siemens KG39NAXCF heeft een jaarlijks energieverbruik van 162 kWh.

+ Handig open deur alarm

+ Luchtcirculatie voor koele plateaus

+ Roestvrijstalen deur die tegen een stootje kan

– Geen koolstoffilter tegen nare luchtjes

– Geen antibacteria

– Geen hevelgreep

Merk: Siemens

Kleur: Zwart

Afmetingen: 203 cm hoog, 60 cm breed en 66,5 cm diep

Gewicht: 76,2 kg

Energieklasse: C

Maximaal geluidsniveau: 35 dB

Bekijk het product op:

10. Bosch KGE39ALCA

De laatste duurzame koelkast van onze toplijst is de Bosch KGE39ALCA. Het model is geschikt voor gezinnen van 3 á 4 personen. Het apparaat heeft een netto inhoud van 343 liter, waarvan 249 liter koelgedeelte en 94 liter vriesgedeelte. De energieklasse van deze koelkast is C en hij beschikt over energiebesparingsfuncties.

 

Deze energiezuinige koelvriescombinatie heeft een maximaal geluidsniveau van 38 dB en beschikt over een open deur alarm. Het apparaat heeft een Duitsland een onderscheiding gekregen van de Stiftung Warentest. Door deze consumentenorganisatie is die beoordeeld als goed.

 

Tevens beschikt dit model over een vershoudzone voor vlees, vis, groente en fruit. Daarnaast heeft hij uitneembare plateaus, die je eenvoudig onder de kraan kunt schoonmaken.

Het jaarlijkse energieverbruik van de Bosch KGE39ALCA is 149 kWh.

+ Supervriezen en super koelen functionaliteit

+ Maakt gebruik van luchtcirculatie

+ Handige vershoudzone

– Geen no frost, waardoor je het apparaat 2x per jaar moet ontdooien

– Geen afgedekte condensor

– Heeft geen koolstoffilter

Merk: Bosch

Kleur: Zilver

Afmetingen: 201 cm hoog, 60 cm breed en 65 cm hoog

Gewicht: 79,3 kg

Energieklasse: C

Maximaal geluidsniveau: 38 dB

Bekijk het product op:

Dit waren de top 10 meest energiezuinige koelkasten van 2024

Wij hopen dat je na het lezen van deze toplijst een goede keuze kan maken wat betreft een energiezuinige koelkast. HuishoudBoulevard is dé expert op het gebied van huishoudelijke apparaten. Wij hebben op onze website koopadviezen voor o.a. afzuigkappen, wasmachines en koelkasten.

 

Wil je graag meer toplijsten zien? Bekijk dan onze toplijst ‘beste koelkasten’ voor de beste koelkasten van het moment!

Over de auteur

Picture of HuishoudBoulevard
HuishoudBoulevard
Sinds 2022 helpt HuishoudBoulevard consumenten bij het vinden van de beste huishoudelijke apparaten! Of je nu op zoek bent naar de beste wasmachine of koelkast voor in je woning, of simpelweg een nieuwe stofzuiger nodig hebt. Ons team bestaat uit ervaren online marketeers met een gedeelde passie voor de nieuwste elektronische technologieën. Door middel van gedegen onderzoek weet het team als geen ander de juiste informatie boven tafel te krijgen.
Picture of HuishoudBoulevard
HuishoudBoulevard
Sinds 2022 helpt HuishoudBoulevard consumenten bij het vinden van de beste huishoudelijke apparaten! Of je nu op zoek bent naar de beste wasmachine of koelkast voor in je woning, of simpelweg een nieuwe stofzuiger nodig hebt. Ons team bestaat uit ervaren online marketeers met een gedeelde passie voor de nieuwste elektronische technologieën. Door middel van gedegen onderzoek weet het team als geen ander de juiste informatie boven tafel te krijgen.