1. Home
  2. /
  3. Inductiekookplaten
  4. /
  5. Soorten inductie kookplaten

Soorten inductie kookplaten

Ben je op zoek naar een inductie kookplaat, maar ben je nog niet helemaal bekend met de verschillende opties die er zijn? Dat is natuurlijk logisch! Er bestaan namelijk talloze varianten met elk hun eigen kenmerken, zoals inductiekookplaten met een geïntegreerd afzuigsysteem en modellen zonder afzuiging. Hoe dan ook, je hebt een verstandige keuze gemaakt door voor inductie te kiezen.

 

Een inductiekookplaat is ecologisch verantwoord, veilig, snel en eenvoudig te reinigen. Ben je benieuwd naar de diverse modellen aan kookplaten en de beschikbare opties? Lees dan verder en kom alles te weten over de verschillende soorten inductie kookplaten op de markt!

 

Welke soorten inductie kookplaten zijn er allemaal?

 

Inductiekookplaten bestaan in diverse varianten, variërend van vrijstaande tot ingebouwde modellen en van 1 tot meervoudige kookzones. Hieronder vind je uitgebreide informatie over de diverse soorten inductieplaten.

 

Inductie kookplaat met 1 zone

 

De inductiekookplaat met één kookzone is precies wat de naam doet vermoeden: een kookplaat met slechts één kookzone waar je je pan op kunt plaatsen. Deze vrijstaande inductiekookplaat is ideaal als aanvulling op je bestaande kookapparatuur, vooral wanneer je slechts één extra pit nodig hebt.

 

Het is een praktische oplossing voor die momenten waarop je keuken net één extra pit te kort komt. Deze apparaten hebben een maximaal vermogen van 2000 Watt en kunnen eenvoudig worden aangesloten op een standaard stopcontact. Bovendien zijn ze gemakkelijk op te bergen na het koken, waardoor ze weinig ruimte in beslag nemen.

 

En hier is een handige tip: als je regelmatig gaat kamperen, is deze inductiekookplaat met één kookzone ook een slimme keuze. Neem hem mee op je avonturen in de buitenlucht en geniet van de voordelen van koken met gemak, zelfs in de wildernis!

 

Inductie kookplaat met meerdere zones

 

Buiten de vrijstaande inductiekookplaat met één kookzone zijn er ook apparaten met 2, 3 en zelfs 4 zones beschikbaar. Deze bieden je extra kookmogelijkheden en kunnen handig zijn als aanvulling op je bestaande kookplaat. Het is wel belangrijk om te weten dat ze wat meer ruimte in beslag nemen.

 

Deze meervoudige inductiekookplaten hebben een maximaal vermogen van wel 3600 Watt en kunnen worden aangesloten op een standaard stopcontact. Hierdoor kun je ze flexibel in je keuken gebruiken, ongeacht de beschikbare stroomvoorziening.

 

Ingebouwde inductie kookplaten

 

Dit type kookplaat is het meest gangbaar in Nederlandse keukens. Het is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, met 4, 5, of zelfs 6 kookzones, en wordt doorgaans naadloos in het keukenblad geïntegreerd voor een strakke afwerking.

 

Het is echter belangrijk op te merken dat deze apparaten meestal speciale stekkers en stopcontacten nodig hebben die niet standaard in Nederlandse woningen te vinden zijn. Deze speciale stekkers en stopcontacten worden perilex stekkers genoemd.

 

Flex inductie kookplaten

 

De inductiekookplaten met flexibele zones, ook wel bekend als flex-inductiekookplaten, beschikken over één of meerdere aanpasbare zones. Hierdoor maakt het niet uit waar je je pannen of kookgerei op de kookplaat plaatst.

 

Inductie kookplaten met een afzuigsysteem

 

Verlang je naar een inductiekookplaat met een geïntegreerd afzuigsysteem? Dat is absoluut een optie. Velen verkiezen dit omdat ze bijvoorbeeld geen fan zijn van zichtbare hangende afzuigkappen, of omdat een ingebouwd afzuigsysteem schoner is, aangezien kookdampen minder kans krijgen om op te stijgen.

 

Verschillende fases inductie kookplaten

 

Inductiekookplaten zijn er in verschillende categorieën en fases. Soms hangt de keuze niet alleen af van je persoonlijke voorkeuren, maar ook van de benodigde aanpassingen in de meterkast.

 

1 fase inductie kookplaat

 

Deze inductiekookplaten hebben een maximaal vermogen van 3700 Watt, wat betekent dat ze al kunnen functioneren op slechts één groep in de meterkast. Hierdoor zijn ze eenvoudig aan te sluiten. Het houdt echter ook in dat de kookplaat niet buitengewoon krachtig is en het vermogen verdeelt over de verschillende kookzones.

 

De fase 1 inductiekookplaten bieden over het algemeen niet veel extra functies, zoals bijvoorbeeld flexibele kookzones, maar ze zijn ideaal voor prijsbewuste kokers die geen behoefte hebben aan luxe.

 

2 fase inductie kookplaat

 

Deze inductiekookplaten hebben een maximaal vermogen dat varieert van 3700 tot 7400 Watt. Ze maken gebruik van een speciaal type stopcontact genaamd perilex en moeten worden aangesloten op twee groepen in de meterkast.

 

In vergelijking met fase 1 kookplaten leveren fase 2 kookplaten tweemaal zoveel vermogen. Fase 2 kookplaten zijn de meest gevraagde optie binnen de verschillende fases, omdat ze geen krachtstroom nodig hebben en toch alle voordelen bieden van gebruiksgemak.

 

3 fase inductie kookplaat

 

Fase 3 inductiekookplaten vereisen krachtstroom, wat nodig is wanneer je een vermogen van meer dan 8000 Watt gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als je meerdere elektrische apparaten hebt die een aanzienlijke hoeveelheid stroom vereisen.

 

Meestal is het noodzakelijk om aanpassingen te maken in de meterkast of zelfs een volledig nieuwe meterkast te installeren om dit mogelijk te maken. Deze kookplaten zijn ideaal voor personen die op zoek zijn naar een hoog vermogen en veel luxe functies, zoals grote flexibele kookzones.

 

Lees alles over inductieplaten bij HuishoudBoulevard

 

HuishoudBoulevard is dé specialist op het gebied van huishoudelijke apparatuur, zoals koelkasten, inductieplaten en magnetrons. Zo hebben we diverse blogs over deze apparaten. Wil je meer weten over inductiekookplaten? Lees dan onze blog ‘levensduur inductiekookplaat‘.

 

Naast deze informatie hebben we ook diverse toplijsten die je helpen de beste apparaten te kiezen. Bekijk onze toplijst ‘beste inductiekookplaat’ of ‘beste inductiekookplaat met afzuiging’ voor inspiratie op het gebied van inductieplaten!

HuishoudBoulevard
HuishoudBoulevard
Sinds 2022 helpt HuishoudBoulevard consumenten bij het vinden van de beste huishoudelijke apparaten! Of je nu op zoek bent naar de beste wasmachine of koelkast voor in je woning, of simpelweg een nieuwe stofzuiger nodig hebt. Ons team bestaat uit ervaren online marketeers met een gedeelde passie voor de nieuwste elektronische technologieën. Door middel van gedegen onderzoek weet het team als geen ander de juiste informatie boven tafel te krijgen.
HuishoudBoulevard
HuishoudBoulevard
Sinds 2022 helpt HuishoudBoulevard consumenten bij het vinden van de beste huishoudelijke apparaten! Of je nu op zoek bent naar de beste wasmachine of koelkast voor in je woning, of simpelweg een nieuwe stofzuiger nodig hebt. Ons team bestaat uit ervaren online marketeers met een gedeelde passie voor de nieuwste elektronische technologieën. Door middel van gedegen onderzoek weet het team als geen ander de juiste informatie boven tafel te krijgen.