1. Home
  2. /
  3. Inductiekookplaten
  4. /
  5. Levensduur inductiekookplaat

Levensduur inductiekookplaat

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe inductiekookplaat voor je keuken, is het natuurlijk van belang om aandacht te besteden aan het ontwerp, de beschikbare functies en de milieuvriendelijkheid ervan. Maar heb je ook al eens nagedacht over de levensduur van een inductiekookplaat?

 

De levensduur van een inductiekookplaat wordt namelijk beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de bouwkwaliteit, het merk en de mate van onderhoud. Maar wat is eigenlijk de gemiddelde levensduur van een inductiekookplaat? In deze blogpost vind je het antwoord.

 

Hoe lang gaat een inductiekookplaat mee

 

De levensduur van een inductiekookplaat varieert doorgaans tussen de 10 en 15 jaar, hoewel er enkele uitzonderingen zijn die veel langer meegaan. Over het algemeen blijft de plaat zeer lang meegaan, maar na een periode van 10 tot 15 jaar is de prestatie voornamelijk afhankelijk van de kwaliteit van de koppeling met het elektromagnetische veld en de op de werking van de sensoren.

 

De levensduur wordt dus beïnvloed door verschillende factoren, die we hieronder nader zullen toelichten:

 

De bouwkwaliteit van een inductiekookplaat

 

De levensduur en stevigheid van een inductiekookplaat worden beïnvloed door de bouwkwaliteit. Dat kan variëren afhankelijk van het merk en model.

 

Maar hoe zit het met de levensduur van inductiekookplaten van AEG? Over het algemeen staan AEG-kookplaten bekend om hun gebruiksvriendelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid.

 

Siemens-kookplaten daarentegen blinken uit in snelheid, gebruiksgemak en veiligheid. Dat vaak resulteert in een langere levensduur van de inductiekookplaten van Siemens.

 

Bosch biedt inductiekookplaten met een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding en goede klantbeoordelingen. Elk merk heeft zijn eigen kenmerken en sterke punten, die op hun beurt invloed hebben op de levensduur.

 

Onderhoud van de kookplaat

 

Over het algemeen wordt een inductiekookplaat beschouwd als een kookplaat die weinig onderhoud nodig heeft. Dat betekent echter niet dat er helemaal geen zorg aan besteed moet worden. Het is van essentieel belang om de kookplaat op regelmatige basis schoon te maken.

 

Aangezien een kookplaat dagelijks wordt gebruikt, is het onvermijdelijk dat er vuil en vetresten op komen. Als deze niet grondig worden gereinigd, kunnen de vetresten in de inductieplaat inbranden, wat uiteindelijk tot onherstelbare vlekken kan leiden. Om de levensduur te verlengen, is het van belang om ervoor te zorgen dat de kookplaat goed wordt onderhouden.

 

Onderdelen vervangen

 

Het onderhoud van een inductiekookplaat verdient aandacht. Dit omvat tevens het vernieuwen van versleten of vervuilde onderdelen. De componenten van een inductiekookplaat zijn over het algemeen betaalbaar, waardoor het niet altijd noodzakelijk is om een volledig nieuwe kookplaat aan te schaffen als er iets defect is. Bijvoorbeeld, als je een inductiekookplaat met een ingebouwde afzuigkap hebt, is het van belang om de filters periodiek te vervangen.

 

Het gebruik

 

Bovendien is het gebruik van de inductiekookplaat van cruciaal belang voor de levensduur ervan. Als de kookplaat beschadigd raakt, zal de levensduur snel verminderen.

 

Vermijd bijvoorbeeld het laten vallen van zware objecten op de inductiekookplaat, omdat dit tot het barsten van het glas kan leiden. Daarnaast is het raadzaam om pannen te verzetten in plaats van ze te verschuiven, aangezien dit krassen kan veroorzaken.

 

Levensduur verschillende merken inductiekookplaten

 

Zoals eerder vermeld, varieert de bouwkwaliteit afhankelijk van het merk. Maar wat is eigenlijk de levensduur van een inductiekookplaat van bijvoorbeeld Siemens?

 

Het is logisch dat de levensduur van een inductiekookplaat verschilt per merk. Over het algemeen geldt dat kookplaten in het hogere segment doorgaans beter presteren en een langere levensduur hebben. Dit is iets om in gedachten te houden wanneer je op zoek bent naar een inductiekookplaat

 

Levensduur inductiekookplaat: de conclusie

 

Over het algemeen hebben de meeste inductiekookplaten een levensduur van ongeveer 10 tot 15 jaar, maar er zijn zeker uitzonderingen. Vooral wanneer je kijkt naar het hogere segment en de gerenommeerde merken.

 

Het behoud van de levensduur van je inductiekookplaat ligt deels in je eigen handen. Het is belangrijk om de kookplaat grondig schoon te maken na gebruik, eventueel vuile onderdelen zoals filters te vervangen en voorzichtig met de kookplaat om te gaan. Het gebruik van een beschermhoes kan helpen om beschadigingen te voorkomen, waardoor je nog langer kunt genieten van je inductiekookplaat.

 

Lees alles over inductieplaten bij HuishoudBoulevard

 

HuishoudBoulevard is dé specialist op het gebied van huishoudelijke apparatuur, zoals koelkasten, inductieplaten en magnetrons. Zo hebben we diverse blogs over deze apparaten. Wil je meer weten over inductiekookplaten? Lees dan onze blog ‘soorten inductiekookplaten

 

Naast deze informatie hebben we ook diverse toplijsten die je helpen de beste apparaten te kiezen. Bekijk onze toplijst ‘beste inductiekookplaat’ of ‘beste inductiekookplaat met afzuiging’ voor inspiratie op het gebied van inductieplaten!

HuishoudBoulevard
HuishoudBoulevard
Sinds 2022 helpt HuishoudBoulevard consumenten bij het vinden van de beste huishoudelijke apparaten! Of je nu op zoek bent naar de beste wasmachine of koelkast voor in je woning, of simpelweg een nieuwe stofzuiger nodig hebt. Ons team bestaat uit ervaren online marketeers met een gedeelde passie voor de nieuwste elektronische technologieën. Door middel van gedegen onderzoek weet het team als geen ander de juiste informatie boven tafel te krijgen.
HuishoudBoulevard
HuishoudBoulevard
Sinds 2022 helpt HuishoudBoulevard consumenten bij het vinden van de beste huishoudelijke apparaten! Of je nu op zoek bent naar de beste wasmachine of koelkast voor in je woning, of simpelweg een nieuwe stofzuiger nodig hebt. Ons team bestaat uit ervaren online marketeers met een gedeelde passie voor de nieuwste elektronische technologieën. Door middel van gedegen onderzoek weet het team als geen ander de juiste informatie boven tafel te krijgen.