1. Home
  2. /
  3. Koffiezetapparaten
  4. /
  5. Levensduur koffiemachine

Levensduur koffiemachine

Wil je graag een nieuwe koffiemachine aanschaffen? Dan is het verstandig om rekening te houden met de gemiddelde levensduur van het koffiezetapparaat. Dit kan per machine namelijk verschillen. Zo gaan sommige machines langer mee dan andere. Dit heeft onder andere te maken met de bouwkwaliteit, onderhoud, het merk en het gebruik van het apparaat.

 

Maar hoe herken je een koffiemachine met lange levensduur? Waar moet je nu specifiek op letten? In deze blog leggen we je alles uit!

 

Hoe lang gaat een koffiezetapparaat mee?

 

In de bovenstaande alinea heb je gelezen dat het afhankelijk is van een aantal factoren. Zo is de levensduur van een koffiemachine afhankelijk van: de bouwkwaliteit, het merk, het gebruik en het onderhoud.

 

De gemiddelde levensduur van een volautomatische koffiemachine is tussen 3 à 6 jaar. En voor een filter koffiezetapparaat is de levensduur ongeveer 6 tot 8 jaar.

 

Toch zijn er ook genoeg uitzondering op de regel sommige apparaten gaan wel 15 jaar mee. Dit is een kwestie van geluk hebben, maar in veel gevallen speelt de bouwkwaliteit en het onderhoud een rol. Hieronder gaan we dieper in op deze aspecten.

 

De bouwkwaliteit van de koffiemachine

 

Een koffiemachine met een solide bouwkwaliteit is gemaakt van betrouwbare materialen die niet snel versleten raken. Daarnaast moet de machine ook stevig in elkaar zitten. De materialen die aan de binnenkant van het apparaat zijn gebruikt maken het verschil: denk aan het verwarmingselement, de zetgroep, het melksysteem en de koffiemolen.

 

Zijn deze materialen van metaal gemaakt, dan zit je over het algemeen goed. Voor de buitenzijde van de machine geldt dat een roestvrijstalen behuizing het langste mee gaat.

 

Onderhoud van het apparaat

 

Bovendien kun je met het goed onderhouden van het apparaat de levensduur beïnvloeden. Met name een volautomatische koffiemachine vereist regelmatig onderhoud, zoals het ontkalken en reinigen van het melksysteem en de koffieleidingen.

 

In veel gevallen zijn er automatische reinigingsprogramma’s ingebouwd waarmee je het apparaat kan reinigen. Voor een filter koffiezetapparaat is het vooral belangrijk om regelmatig te ontkalken. Door je apparaat regelmatig schoon te maken, verleng je de levensduur ervan.

 

Vervangen van de onderdelen

 

Iets anders wat een groot verschil kan maken in de levensduur is de beschikbaarheid van vervangende onderdelen. Als deze beschikbaar zijn voor je machine, dan kun je eenvoudig de defecte onderdelen (laten) vervangen. Hierdoor kan je apparaat weer een aantal jaar mee!

 

Het gebruik

 

Daarnaast is het natuurlijk afhankelijk van hoe vaak je de koffiemachine gebruikt. Gebruik je het apparaat slechts een aantal keer per dag? Of zet je er dagelijks wel 10 of meer kopjes mee? Over het algemeen geldt de regel: hoe vaker je het apparaat gebruikt, hoe belangrijker de bouwkwaliteit is.

 

Levensduur van verschillende merken koffiemachines

 

Verder kan de levensduur van een koffiezetapparaat verschillen per type en per merk. De levensduur van inbouw koffiemachines (zoals die van Siemens) is vaak langer dan die van een vrijstaand apparaat.

 

Daarnaast geldt dat de levensduur van een duurder merk en model (zoals een Jura- of Delonghi-koffiemachine) doorgaans langer is. Bij deze merken worden over het algemeen betere onderdelen gebruikt en is de machine technisch goed in elkaar gezet.

 

Een Jura-koffiemachine kan soms wel 10 à 15 jaar meegaan, net zoals een Delonghi-koffiemachine en een Miele-koffiemachine. Deze merken staan over het algemeen bekend om hun solide apparatuur met een lange levensduur.

 

Levensduur koffiezetapparaat: de conclusie

 

Na het lezen van deze blog zul je op de hoogte zijn dat de meeste apparaten over het algemeen een levensduur hebben van 3 tot 6 jaar, maar er genoeg uitzonderingen op deze regel. Vooral in het duurdere segment en bij gerenommeerde merken is de kans op een langere levensduur van de koffiemachine een stuk groter.

 

Bij HuishoudBoulevard zijn wij dé expert op het gebied van huishoudelijke apparaten, zoals koffiezetapparaten, vriezers en magnetrons. We hebben meerdere informatieve blogs over deze onderwerpen. Wil je meer weten over koffiemachines? Lees dan onze blog ‘koffiezetapparaat schoonmaken‘. Naast informatieve blogs hebben we ook meerdere koopadviezen op onze website, zodat jij de beste keuze kunt maken!

HuishoudBoulevard
HuishoudBoulevard
Sinds 2022 helpt HuishoudBoulevard consumenten bij het vinden van de beste huishoudelijke apparaten! Of je nu op zoek bent naar de beste wasmachine of koelkast voor in je woning, of simpelweg een nieuwe stofzuiger nodig hebt. Ons team bestaat uit ervaren online marketeers met een gedeelde passie voor de nieuwste elektronische technologieën. Door middel van gedegen onderzoek weet het team als geen ander de juiste informatie boven tafel te krijgen.
HuishoudBoulevard
HuishoudBoulevard
Sinds 2022 helpt HuishoudBoulevard consumenten bij het vinden van de beste huishoudelijke apparaten! Of je nu op zoek bent naar de beste wasmachine of koelkast voor in je woning, of simpelweg een nieuwe stofzuiger nodig hebt. Ons team bestaat uit ervaren online marketeers met een gedeelde passie voor de nieuwste elektronische technologieën. Door middel van gedegen onderzoek weet het team als geen ander de juiste informatie boven tafel te krijgen.