1. Home
  2. /
  3. Koffiezetapparaten
  4. /
  5. Koffiezetapparaat schoonmaken: het stappenplan

Koffiezetapparaat schoonmaken: het stappenplan

Om ervoor te zorgen dat je elke dag van een heerlijke kop koffie kunt genieten, is het belangrijk om regelmatig je koffiezetapparaat te onderhouden. Het koffiezetapparaat schoonmaken heeft veel voordelen. Dit geldt zowel voor een volautomaat koffiemachine als voor een inbouw koffiemachine. Onderhoud je het apparaat goed, dan smaakt de koffie stukken beter en gaat het apparaat langer mee.

 

Hoe vaak je het koffiezetapparaat moet reinigen is afhankelijk van hoe vaak je het gebruikt. Bovendien vereist elk type apparaat een specifieke reinigingsmethode. Het schoonmaken van een filterkoffiezetapparaat verschilt bijvoorbeeld van het schoonmaken van een espressomachine. Hieronder vertellen we je alles!

 

Hoe maak ik een koffiezetapparaat schoon?

 

Met ons basis stappenplan leggen we precies uit hoe je dit doet. We focussen ons in het stappenplan op een bonen koffiezetapparaat. Let wel op: deze stappen zijn algemeen. Het kan zijn dat het schoonmaken van jouw specifieke machine op een andere manier moet. Door het apparaat regelmatig te reinigen vergroot je de levensduur van de koffiemachine.

 

Stap 1: Koffiezetapparaat schoonmaken met soda, azijn of speciale ontkalker

 

Om je koffiezetapparaat schoon te maken, begin je met de eerste stap: het apparaat doorspoelen. Je kunt azijn, soda of een speciale ontkalker gebruiken. Indien nodig meng je dit met water en laat je het koffiezetapparaat doorlopen. Zorg ervoor dat je het apparaat daarna nog één of twee keer met water laat doorlopen om er zeker van te zijn dat het schoonmaakmiddel volledig uit het apparaat is verwijderd. Je kunt deze stap eventueel ook later uitvoeren, bij stap 4.

 

Stap 2: Het apparaat leeg halen en afspoelen

 

Nadat stap 1 is voltooid gaan we naar stap 2. Neem alle verwijderbare onderdelen uit de machine en spoel ze grondig af met warm water. Bij een filterkoffiezetapparaat hoef je alleen het filterbakje en de koffiepot af te spoelen. Voor een espressomachine zijn er meerdere onderdelen die gereinigd moeten worden, zoals het filterbakje, de lekbak en de onderdelen van het melkreservoir. Het is ook belangrijk om niet het waterreservoir te vergeten. Deze maak je schoon en vul je hierna met vers water.

 

Stap 3: Reinig de zijkanten van de machine

 

Hoewel de nadruk ligt op het schoonmaken van de binnenkant van het apparaat, is het ook belangrijk om de buitenkant niet te vergeten. Neem een doek met (warm) water en een schoonmaakmiddel, zoals allesreiniger, en maak de zijkanten van het apparaat schoon. Hierdoor ziet het uiterlijk van het apparaat er weer een stuk mooier uit!

 

Stap 4: Zet het apparaat weer in elkaar en geef het nog een laatste spoelbeurt

 

Nadat alle bovenstaande stappen zijn voltooid kan je het apparaat weer in elkaar zetten. Indien je bij stap 1 het apparaat nog niet hebt doorgespoeld is het belangrijk om dan nu nog te doen.

 

Tijd om je koffiemachine weer in elkaar te zetten. Als je dit bij stap 1 nog niet gedaan hebt, kun je het apparaat nu nog een keer doorspoelen met water. Op die manier weet je zeker dat een eventuele smaak of geur van azijn, soda of ontkalker zal verdwijnen.

 

Jura koffiemachine schoonmaken

 

Ons stappenplan is toepasbaar op bijna elke machine, maar sommige apparaten (zoals een Jura koffiezetapparaat) heeft een eigen onderhoudsprogramma. Op het onderhoudsscherm kun je de optie ‘apparaat reinigen’ selecteren en de specifieke stappen volgen voor het onderhoud van jouw Jura koffiemachine.

 

Delonghi koffiemachine schoonmaken

 

Naast het merk Jura is een ander bekend merk van koffiezetapparaten Delonghi. Deze beschikken meestal ook over een eigen reinigingsprogramma’s om de koffiemachine schoon te maken. De machines zijn dan vaak uitgerust met een ontkalkingsprogramma en spoelprogramma. Bovendien biedt het merk zijn eigen specifieke ontkalker aan.

 

Meer weten over huishoudelijke apparatuur?

 

HuishoudBoulevard is dé specialist op het gebied van huishoudelijke apparaten, zoals koffiemachines, koelkasten en afzuigkappen. Wil je meer weten over deze apparaten? Bekijk dan onze blogs of toplijsten.

HuishoudBoulevard
HuishoudBoulevard
Sinds 2022 helpt HuishoudBoulevard consumenten bij het vinden van de beste huishoudelijke apparaten! Of je nu op zoek bent naar de beste wasmachine of koelkast voor in je woning, of simpelweg een nieuwe stofzuiger nodig hebt. Ons team bestaat uit ervaren online marketeers met een gedeelde passie voor de nieuwste elektronische technologieën. Door middel van gedegen onderzoek weet het team als geen ander de juiste informatie boven tafel te krijgen.
HuishoudBoulevard
HuishoudBoulevard
Sinds 2022 helpt HuishoudBoulevard consumenten bij het vinden van de beste huishoudelijke apparaten! Of je nu op zoek bent naar de beste wasmachine of koelkast voor in je woning, of simpelweg een nieuwe stofzuiger nodig hebt. Ons team bestaat uit ervaren online marketeers met een gedeelde passie voor de nieuwste elektronische technologieën. Door middel van gedegen onderzoek weet het team als geen ander de juiste informatie boven tafel te krijgen.