Home / toplijsten / Beste Stofzuigers / Beste stofzuigers voor harde vloeren

Beste stofzuigers voor harde vloeren

beste stofzuigers voor harde vloeren

Ligt in jouw huis een harde vloer zoals PVC, tegels, parket, laminaat of een gietvloer? Dan is het verstandig om een stofzuiger te kopen die geschikt is voor vlakke oppervlaktes. Wellicht denk je: ‘Zijn niet alle stofzuigers hiervoor geschikt dan?’. Het antwoord is nee. Daarom is het belangrijk om goed op te letten of het apparaat dat je koopt geschikt is voor jouw vloer.  

 

Tegenwoordig zien we veel combistofzuigers en dit kan afbreuk doen aan de zuigkwaliteit op harde vloeren. Het voordeel is dat combistofzuigers geschikt zijn voor zowel harde als zachte ondergronden, maar het nadeel is dus dat ze soms minder krachtig zijn.

 

Ook hebben sommige combiborstels nog een te harde borstel voor kwetsbare harde vloeren (PVC, parket, laminaat en hout) en zijn ze eigenlijk slechts geschikt voor niet-kwetsbare harde vloeren (gietvloeren, tegels en plavuizen). Zeker bij kwetsbare harde vloeren moet je dus voorzichtig en kritisch zijn bij aanschaf van een stofzuiger.

 

Zoek jij een stofzuiger die geschikt is voor een egale vloer? Dan is deze pagina voor jou! Wij vertellen je wat de beste stofzuigers voor harde vloeren zijn.

Waar op letten bij het kopen van een stofzuiger voor een harde vloer?

Allereerst is het goed om te weten waar je op moet letten bij het kopen van een stofzuiger voor een harde ondergrond. Dit zijn de belangrijkste criteria die wij hebben meegenomen in onze selectie:

 

  1. Een stofzuiger voor een harde vloer moet een zachte borstel hebben om krassen op kwetsbare harde vloeren (PVC, parket, laminaat en hout) te voorkomen. Dit is geen harde vereiste als je een niet-kwetsbare harde vloer hebt, zoals een gietvloer, tegels of plavuizen.
  2. Een sterke zuigkracht. Zo voorkom je dat je het stof en vuil vooruitschuift in plaats van opzuigt: een irritant en helaas veelvoorkomend probleem bij harde vloeren.
  3. Het gewicht van de stofzuiger. Niet per se omdat het van belang is voor een harde vloeren-stofzuiger, maar gewoon omdat het fijner in gebruik is.
  4. De wielen van de stofzuiger. Om krassen te voorkomen staan er in onze selectie alleen stofzuigers met rubberen wielen. Overigens niet alleen voor de krassen, het voorkomt ook een piepend geluid op harde vloeren.
  5. De hoeveelheid geluid dat de stofzuiger produceert. Niet het belangrijkste, hoewel het toch prettig is als je geen oordoppen hoeft te dragen tijdens het uitvoeren van huishoudelijke taken.
  6. Het belangrijkste: de prijs/kwaliteitverhouding van de stofzuigers. Vaak geldt dat de duurdere types beter zijn en meer accessoires hebben, maar in sommige gevallen winnen goedkopere stofzuigers het alsnog. Wij vinden het dan belangrijk om deze met jullie te delen. Een ‘gewoon goede’ stofzuiger hoeft immers helemaal niet duur te zijn!

 

Een korte disclaimer voor we de top 5 presenteren: als een stofzuiger geschikt is voor harde vloeren, dan wil dat zeggen dat deze bruikbaar is voor PVC, tegels, gietvloeren én parket. Er zit geen verschil in borstels die je daarvoor nodig hebt. Maak je dus geen zorgen over wat de beste stofzuiger is voor een PVC vloer of gietvloer: dat is hetzelfde. Het gaat erom dat de borstel geschikt is voor een harde, vlakke ondergrond.

Top 5 stofzuigers voor harde vloeren

1. Numatic HVN-200 Henry Next

Wie kent ze niet: de vrolijk kijkende Henry’s van Numatic. Een klassiek model is de rode Numatic HVN-200 Henry Next. Wat ons betreft is dit de beste stofzuiger voor harde vloeren als we kijken naar de prijs/kwaliteitverhouding. Voor nog geen €200 heb je een krachtpatser die volgens gebruikers minimaal 10 jaar mee gaat. In sommige gevallen wordt hij zelfs ruim 20 jaar! Dat is uitzonderlijk lang voor een stofzuiger en daarom zetten we deze Henry graag in de spotlight.

 

Er zijn maar weinig stofzuigers met een kabellengte van 12,5 meter. Je moet de kabel wel handmatig (met een hendel) oprollen, maar dat nemen gebruikers graag voor lief. Deze kabellengte zorgt er namelijk voor dat je nauwelijks hoeft te wisselen van stopcontact. De HVN-200 Henry Next is met 8,2 kilo wat zwaar maar voelt wel erg degelijk aan. Dit is een stofzuiger die wel tegen een stootje kan, al moet je er natuurlijk niet mee gaan gooien.

 1. De zeer lange kabellengte van 12,5 meter.
 2. Lange levensduur van tussen de 10-20 jaar. Kijkend naar de prijs is dit écht waar voor je geld.
 3. Grote inhoud van de stofzakken (9 liter) waardoor je deze pas na lange tijd hoeft te vervangen.

 

 1. Minder geschikt voor hoogpolig tapijt.
 2. Is wat aan de zware kant met zijn 8,2 kilogram.
 3. De kabel oprollen gebeurt niet automatisch en moet je handmatig doen. Hier is wel een gebruiksvriendelijke draaihengel voor.

 

 • Vermogen: 620 watt
 • Kabellengte: 12,5 meter
 • Garantie: 2 jaar
 • Maximaal geluidsniveau: 72 decibel
 • Type stofopvang: met stofzak
 • Capaciteit vuilopvang: 9 liter
 • Gewicht: 8,2 kilogram
 • Breedte: 35,5 centimeter
 • Diepte: 35,5 centimeter
 • Hoogte: 41 centimeter
 • Adviesprijs: €199*

*= adviesprijs op het moment dat we deze tekst publiceerden, 17-01-2022. Dit kan op het moment van lezen veranderd zijn.

2. Dyson V11 Absolute Extra Pro

Bij de Dyson V11 Absolute Extra Pro schrik je van de prijs, maar ook van wat je er allemaal mee kan. Deze steelstofzuiger bevat een LCD scherm met handige informatie (zuigstand, accuduur en eventuele foutmeldingen), heeft een zuigmond die zich automatisch aanpast aan de vloer en gaat maar liefst 60 minuten mee. Het kost wat, maar dan heb je ook wat! Als je het bedrag kunt missen dan is dit een fantastische hulp in de huishouding.

 

Deze Dyson-stofzuiger is zeer geschikt voor harde vloeren doordat de zuigkracht onevenaarbaar is. Daarbij is dit een topper voor iedere vloer, dus ook voor laag-en hoogpolig tapijt. Vooral dat laatste is goed te benoemen, gezien de meeste parketzuigers minder geschikt zijn voor hoogpolig tapijt. Dit is dus een unieke alleskunner.

 1. De relatief lange gebruiksduur van 60 minuten. De andere steelstofzuiger in dit overzicht gaat 20-30 minuten mee: dat is nogal een verschil!
 2. Het handige schermpje die de zuigstand, accuduur en foutmeldingen weergeeft.
 3. Handige accessoires waardoor de stofzuiger ook goed te gebruiken is voor het afdoen van meubels en moeilijk te bereiken plekken.

 

 1. De hoge prijs.
 2. Deze stofzuiger maakt met maximaal 82 decibel relatief veel lawaai.
 3. Vaak uitverkocht (ja echt, een derde nadeel konden we niet vinden).

 

 • Vermogen: N.v.t.
 • Kabellengte: N.v.t.
 • Garantie: 2 jaar
 • Maximaal geluidsniveau: 82 decibel
 • Type stofopvang: zonder zak
 • Capaciteit vuilopvang: 0,7 liter
 • Gewicht: 3,1 kilogram
 • Breedte: 25,6 centimeter
 • Diepte: 25 centimeter
 • Hoogte: 126,8 centimeter
 • Adviesprijs: €749*

*= adviesprijs op het moment dat we deze tekst publiceerden, 17-02-2022. Dit kan op het moment van lezen veranderd zijn.

3. Philips SpeedPro FC6727/01

Met de Philips SpeedPro FC6727/01 steelstofzuiger haal je een lichtgewicht model met zeer goede wendbaarheid in huis. Highlights van deze stofzuiger zijn het 180 graden open mondstuk waarmee je aan alle kanten vuil opzuigt (ook aan de zijkanten dus), plus het feit dat hij helemaal plat kan onder de bank of andere meubels.

 

Een volledig opgeladen accu gaat zo’n 20-30 minuten mee (afhankelijk van de stand die je gebruikt), wat door gebruikers als ruim voldoende wordt ervaren. Waar men wat minder over te spreken is, is de herrie die deze stofzuiger produceert. Niet zo gek, want het maximale geluidsniveau van 80 ligt een stuk hoger dan de andere stofzuigers in deze toplijst.

 

Voor huishoudens die veel waarde hechten aan een efficiënte stofzuiger die gemakkelijk in gebruik is, is dit misschien wel hét product voor jou. Houd rekening met het wat vaker legen van de vuilopvang, dan heb je jaren plezier aan deze Philips SpeedPro-variant.

 

Vind jij het belangrijk dat je stofzuiger niet te zwaar is? Bekijk dan ook ons artikel met de 5 beste lichtgewicht stofzuigers.

 1. Geschikt voor mensen met een allergie doordat deze stofzuiger een extra anti-allergiefilter heeft. Stofdeeltjes vliegen dus minder door de lucht tijdens het schoonmaken.
 2. Het lichte gewicht en de uitstekende wendbaarheid. Soepel in gebruik dus!
 3. Aantrekkelijke prijs/kwaliteitverhouding, zeker als je deze vergelijkt met andere steelstofzuigers geschikt voor harde vloeren.

 

 1. Het hoge geluidsniveau. Dit kan als zeer storend ervaren worden.
 2. In de turbostand verbruikt deze stofzuiger erg veel energie en is hij maar 15 minuten te gebruiken. Echter hoef je deze stand ook alleen voor kleden en dierenharen te gebruiken.
 3. Is wat minder geschikt voor hoogpolige vloerbedekking, vooral omdat de accu zo snel leeg is op de benodigde turbostand.

 

 • Vermogen: N.v.t.
 • Kabellengte: N.v.t.
 • Garantie: 2 jaar
 • Maximaal geluidsniveau: 80 decibel
 • Type stofopvang: zonder zak
 • Capaciteit vuilopvang: 0,4 liter
 • Gewicht: 2,4 kilogram
 • Breedte: 25,5 centimeter
 • Diepte: 26,5 centimeter
 • Hoogte: 117 centimeter
 • Adviesprijs: €219*

*= adviesprijs op het moment dat we deze tekst publiceerden, 17-01-2022. Dit kan op het moment van lezen veranderd zijn.

4. AEG VX82-1-ECO

De AEG VX82-1-ECO is de beste stille stofzuiger voor harde vloeren. Het maximale geluidsniveau van dit type is namelijk slechts 57 decibel: een stuk lager dan de andere stofzuigers in deze lijst. Dat is een erg fijn voordeel en wordt ook het meeste genoemd door gebruikers van dit apparaat. Ideaal voor flatbewoners, mensen met kinderen die liggen te slapen of simpelweg huishoudens met een hekel aan harde geluiden.

 

Ondanks dat deze AEG-er weinig geluid produceert heeft hij een zeer goede zuigkracht en is hij uitermate geschikt voor huishoudens met dieren en/of allergieën. Handig is vooral ook de smartfunctie van het apparaat: hij herkent zelf of hij een harde of zachte ondergrond zuigt en stemt daar de instellingen op af. Deze stofzuiger is dus niet alleen geschikt voor PVC en parket maar ook voor vloerbedekking.

 1. Door de meegeleverde (zachte) parketborstel is deze stofzuiger geschikt voor zowel kwetsbare als niet kwetsbare harde vloeren.
 2. Relatief laag geluidsniveau van 57 decibel.
 3. Je hoeft niet vaak van stopcontact te wisselen door de lange snoer van 9 meter.

 

 1. Is met 7 kilogram een zware stofzuiger.
 2. Minder geschikt voor het afzuigen van meubels doordat er geen turbo-accessoire daarvoor is.
 3. Je moet rekening houden met terugkerende kosten door het gebruik van stofzakken.

 

 • Vermogen: 600 watt
 • Kabellengte: 9 meter
 • Garantie: 2 jaar
 • Maximaal geluidsniveau: 57 decibel
 • Type stofopvang: met stofzak
 • Capaciteit vuilopvang: 3,5 liter
 • Gewicht: 7,3 kilogram
 • Breedte: 30 centimeter
 • Diepte: 23,8 centimeter
 • Hoogte: 44,2 centimeter
 • Adviesprijs: €229* excl. stofzakken (à €40 per 28 stuks)

*= adviesprijs op het moment dat we deze tekst publiceerden, 17-01-2022. Dit kan op het moment van lezen veranderd zijn.

5. Miele Boost CX1 Parquet

Eigenlijk zegt de naam het al: de Miele Boost CX1 Parquet is speciaal gemaakt voor harde vloeren zoals parket. Hij wordt geleverd met een erg zachte parketborstel die gegarandeerd zorgt voor een krasvrij resultaat. Met een meubel-en kierenaccessoire hoef je je bovendien niet tot het stofzuigen van je vloer te beperken. Houd er wel rekening mee dat hij niet geschikt is voor het uitzuigen van hoogpolig tapijt. Het broertje, de Miele Boost CX1 Cat & Dog is dat wel. Die is voor alle ondergronden geschikt.

 

De Miele Boost CX1 Parquet is een middenmoter in deze lijst, gezien de prijs vrij hoog is. Verder is deze stofzuiger van Miele zoals je dat van Miele gewend bent: hij is degelijk en gaat opvallend lang mee. De uitstraling van het apparaat is overigens allesbehalve degelijk. Deze stofzuiger is futuristisch te noemen met de witte kleur en het strakke design. Een leuke extra!

 1. Deze stofzuiger heeft de beste (zachtste) parketborstel). Je voorkomt hiermee dus gegarandeerd krassen op je harde vloer.
 2. Het mooie, moderne design.
 3. De lange levensduur en degelijke kwaliteit.

 

 1. Niet geschikt voor hoogpolig tapijt en ook minder geschikt voor het opzuigen van dierenharen. Deze stofzuiger bevat namelijk geen turboborstel die daarvoor nodig is.
 2. Vrij korte stang wat onhandig kan zijn voor lange personen.
 3. Relatief zwaar met 7,8 kilogram aan gewicht.

 

 • Vermogen: 890 watt
 • Kabellengte: 7 meter
 • Garantie: 2 jaar
 • Maximaal geluidsniveau: 78 decibel
 • Type stofopvang: zonder zak
 • Capaciteit vuilopvang: 1 liter
 • Gewicht: 7,7 kilogram
 • Breedte: 28,3 centimeter
 • Diepte: 41,3 centimeter
 • Hoogte: 28 centimeter
 • Adviesprijs: €339*

*= adviesprijs op het moment dat we deze tekst publiceerden, 17-01-2022. Dit kan op het moment van lezen veranderd zijn.

Productspecificaties van de top 5 stofzuigers voor harde vloeren

Specificaties Numatic HVN-200 Henry Next Dyson V11 Absolute Extra Pro Philips SpeedPro FC6722/01 AEG VX82-1-ECO Miele Boost CX1 Parquet
Vermogen
620 watt
N.v.t.
N.v.t.
600 watt
800 watt
Kabellengte
12,5 meter
N.v.t.
N.v.t.
9 meter
7 meter
Garantie
2 jaar
2 jaar
2 jaar
2 jaar
2 jaar
Maximaal geluidsniveau
72 decibel
82 decibel
80 decibel
57 decibel
78 decibel
Type stofopvang
Stofzak
Stofreservoir
Stofreservoir
Stofzak
Stofreservoir
Capaciteit vuilopvang
9 liter
0,7 liter
0,4 liter
3,5 liter
1 liter
Gewicht
8,2 kilogram
3,1 kilogram
2,4 kilogram
7,4 kilogram
7,7 kilogram
Breedte
35,5 centimeter
25,6 centimeter
25,5 centimeter
30 centimeter
28,3 centimeter
Diepte
35,5 centimeter
25 centimeter
26,5 centimeter
23,8 centimeter
41,3 centimeter
Hoogte
41 centimeter
126,8 centimeter
117 centimeter
44,2 centimeter
28 centimeter
Adviesprijs
€199*
€749*
€219*
€229*
€339*

*= adviesprijs op het moment dat we deze tekst publiceerden, 17-01-2022. Dit kan op het moment van lezen veranderd zijn.

Extra onderhoudstips voor harde vloeren

We hebben nog wat tips voor je verzameld die je helpen om je harde vloer(en) goed te onderhouden. Een geschikte stofzuiger is al een heel goed begin natuurlijk! Met de tips hieronder zet je nog een stapje extra:

 

  1. Wees voorzichtig met dweilen en stomen van je vloer. Bij parket is dweilen al tricky dus raden we stomen sowieso af. Stomen gaat prima op giet-en tegelvloeren maar PVC en laminaat is hier ook niet voor geschikt. Dit komt doordat de lijm kan loslaten bij hoge temperaturen, zoals met hete stoom.
  2. Plaats viltjes om te voorkomen dat je meubels krassen veroorzaken op de vloer.
  3. Leg een deurmat neer zodat er minder vuil je woning in komt. Het helpt ook om je schoenen uit te doen in huis.
  4. Gebruik alleen schoonmaakmiddelen die geschikt zijn voor je harde vloer. Voor het schoonmaken van laminaat kun je bijvoorbeeld een schoonmaakproduct met glansmiddel nemen en er zijn specifieke soorten zeep voor keramische en natuursteen tegels. PVC is minder gevoelig en kan schoongemaakt worden met een simpel sopje.
  5. Overweeg het gebruik van een stofwisser, zoals een Swiffer. Zeker wanneer je voor een wat minder krachtige stofzuiger gaat is dit geen overbodige luxe. Bij de stofzuigers in deze top 5 is aanvullend stoffen met een Swiffer niet nodig.

Lees meer van onze stofzuiger koopadviezen

Bij Huishoudboulevard schrijven we regelmatig koopadviezen voor stofzuigers. We zijn continue op zoek naar de beste producten in de markt en doen er alles aan om consumenten te helpen bij het aanschaffen van een stofzuiger. Bekijk bijvoorbeeld ook ons koopadvies met stofzuigers voor vloerbedekking. Mits dit voor jou relevant is natuurlijk!

Succes met het uitzoeken van jouw nieuwe stofzuiger. Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan tijdens kantooruren contact met ons op.

Over de auteur

Picture of HuishoudBoulevard
HuishoudBoulevard
Sinds 2022 helpt HuishoudBoulevard consumenten bij het vinden van de beste huishoudelijke apparaten! Of je nu op zoek bent naar de beste wasmachine of koelkast voor in je woning, of simpelweg een nieuwe stofzuiger nodig hebt. Ons team bestaat uit ervaren online marketeers met een gedeelde passie voor de nieuwste elektronische technologieën. Door middel van gedegen onderzoek weet het team als geen ander de juiste informatie boven tafel te krijgen.
Picture of HuishoudBoulevard
HuishoudBoulevard
Sinds 2022 helpt HuishoudBoulevard consumenten bij het vinden van de beste huishoudelijke apparaten! Of je nu op zoek bent naar de beste wasmachine of koelkast voor in je woning, of simpelweg een nieuwe stofzuiger nodig hebt. Ons team bestaat uit ervaren online marketeers met een gedeelde passie voor de nieuwste elektronische technologieën. Door middel van gedegen onderzoek weet het team als geen ander de juiste informatie boven tafel te krijgen.