Stofzuiger met of zonder zak

Stofzuigers heb je in alle soorten, zoals met en zonder zak. Hierbij is het belangrijkste verschil natuurlijk de manier waarop het vuil wordt bewaard tijdens het stofzuigen. Bij een stofzuiger zonder zak wordt het vuil opgevangen in een reservoir dat je moet legen. Bij een stofzuiger met zak belandt het vuil in een stofzak die je periodiek (gemiddeld eens per twee maanden) moet vervangen.

 

In deze blog lees je wat de verschillende voor-en nadelen zijn tussen beide stofzuigersoorten en helpen we je met het maken van de juiste keuze.

Koop je het beste een stofzuiger met of zonder zak?

Waarschijnlijk ben je bij deze pagina uitgekomen omdat je twijfelt tussen over het aanschaffen van een stofzuiger. Want wat is nu beter: een stofzuiger met of zonder zak? Het is vooral afhankelijk van wat jij belangrijk vindt. Beoordeel daarom welke kenmerken (per type) jij het belangrijkste vindt en baseer daar je keuze op.

 

Middels de voor-en nadelenlijstjes hieronder maak je gemakkelijk een keuze, passend bij JOU. Succes!

De voor-en nadelen van stofzuigers met en zonder zak

Voordelen stofzuiger met zak

  1. Een stofzuigerzak raakt minder snel vol dan een stofzuigerreservoir. Je hebt dus minder vaak dat je een zak moet verwisselen dan dat je de bak moet leegschudden. Dat is lekker door-stofzuigen dus!
  2. De uitblaaslucht is schoner, doordat de stofzak dient als filter. Een fijn voordeel voor mensen met een allergie.
  3. Het stof komt niet vrij tijdens het legen – of eigenlijk verwisselen – van de stofzuigerzak. Ook dit is vooral prettig wanneer je gevoelig bent voor stofdeeltjes.
  4. Vaak lager geluidsniveau, dus minder herrie tijdens het stofzuigen.

Nadelen stofzuiger met zak

  1. De zuigkracht neemt af wanneer de stofzak vol raakt. Je kunt de stofzak dan direct verwisselen, maar dat is eigenlijk zonde omdat deze dan nog niet helemaal vol zit.
  2. Je hebt terugkerende kosten door de aankoop van stofzakken. Stofzuigerzakken zijn gelukkig niet duur (gemiddeld tussen de €1 – €3,50 aldus de Consumentenbond in 2021).
  3. Je kunt geen draadloze stofzuiger met stofzak Die zijn er simpelweg niet.
  4. Stofzuigers met zak zijn meestal zwaarder dan stofzuigers zonder zak.

Tip: bekijk onze top-5 lichtgewicht stofzuigers als je het belangrijk vindt dat jouw stofzuiger licht is.

Voordelen stofzuiger zonder zak

  1. Je hebt geen terugkerende kosten doordat je geen nieuwe zakken hoeft te kopen.
  2. Een stofzuiger zonder zak heeft een constante zuigkracht, ook wanneer het opvangreservoir bijna vol zit. Let op: als de bak vol zit, neemt de zuigkracht natuurlijk wel af. Dan kan er immers geen nieuw vuil meer bij en is het tijd om te legen.
  3. Je hebt keuze tussen stofzuigers met of zonder kabel. Stofzuigers met zak zijn er alleen met draad.
  4. Meestal zijn stofzuigers zonder zak zuiniger in gebruik. Dat scheelt op de energierekening!

 

Weetje: een stofzuiger zonder zak wordt ook wel cycloonstofzuiger genoemd. Handig om te onthouden als je online verder gaat vergelijken.

Nadelen stofzuiger zonder zak

  1. Een stofzuiger zonder zak maakt meer lawaai dan een stofzuiger met zak. Dit komt omdat stofzakken het geluid van de stofzuigermotor flink dempen.
  2. Je moet de stofopvang vaker legen dan dat je zakken hoeft te verwisselen.
  3. Het schoonmaken is meer werk en minder geschikt voor mensen met een allergie. Dit komt omdat het stof los in de bak zit en weer vrij komt zodra je deze leegt. Daarbij kan het stof voor een viezige bak zorgen, die je dan moet schoonpoetsen. Bij een stofzuiger met zak heb je dit niet.
  4. Gemiddeld bekeken hebben stofzuigers zonder zak een iets lagere zuigkracht. Dit verschil wordt echter wel steeds kleiner en geldt al niet meer voor de wat duurdere modellen.

 

Wanneer is een stofzuiger met zak de beste keuze?

Een stofzuiger met zak is de beste keuze als iemand in het huishouden last heeft van een stofallergie. Hoewel de meeste zakloze stofzuigers een HEPA-13 filter hebben, dienen de stofzakken als extra filter. Hiermee is de lucht die uitgeblazen wordt nóg schoner.

 

Ook komt het stof niet meer deels in de lucht wanneer de zakken gewisseld worden. Dit is bij het leegkiepen van de stofbak zonder zak wél het geval.

Wanneer is een stofzuiger zonder zak de beste keuze?

Stofzuigers zonder zak zijn ideaal voor mensen die veel waarde hechten aan snel, licht en flexibel stofzuigen.

 

We zien daarnaast dat veel mensen kiezen voor zakloos omdat je hiermee niet alleen geld bespaart op stofzakken, maar ook minder afval creëert. Daarbij verbruiken dit type stofzuigers minder stroom. Kortom: een milieubewuste keuze!

 

Tip: bekijk onze toplijst over de top 10 steelstofzuigers van 2022!

Tijd om online te shoppen

Neig jij al naar een van de twee soorten stofzuigers? Goed om dan wat specifieke producten te gaan bekijken. Dat eerste zetje daarvoor krijg je van ons.

 

Kijk bijvoorbeeld eens naar de Philips Performer Silent FC8780/09: de best verkochte stofzuiger met zak van 2021. Voel jij meer voor een stofzuiger zonder zak? In die categorie is de Rowenta Silence Force RO7691 een echte hardloper.

Bekijk onze vergelijkingen van stofzuigers met én zonder zak

Bij de Huishoudboulevard zijn we constant op zoek naar de beste stofzuigers. Wij helpen jou namelijk graag bij het uitzoeken van al je huishoudelijke apparaten!

 

Lees na dit artikel bijvoorbeeld wat de beste AEG stofzuigers zijn van dit moment. AEG is een Duits kwaliteitsmerk en al jaren een begrip in Nederland. Doordat wij de tientallen stofzuigers van het merk nauwkeurig hebben vergeleken, lees je in onze toplijst alleen het neusje van de zalm.

 

Wil je graag meer informatie over verschillende stofzuigers? Lees dan onze blog ‘steelstofzuiger vs gewone stofzuiger‘.

 

Heb je een vraag naar aanleiding van deze blog? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.