Koelkast aansluiten: zo doe je dat!

Na het plaatsen van een (nieuwe) koelkast moet je het apparaat aansluiten. Een koelkast installeren is geen makkelijke opgave. Vooral voor mensen zonder technische kennis. Zo mag je een nieuwe koelkast niet meteen aansluiten en aanzetten. Dit heeft te maken met de koelvloeistof in het apparaat.

 

Om deze reden heeft HuishoudBoulevard een handige blog geschreven, zodat jij eenvoudig je nieuwe apparaat kan aansluiten op de stroom of watervoorziening.

 

Het aansluiten van een koelkast verschilt per soort. Om deze reden is het belangrijk om de verschillen te weten tussen de verschillende soorten koelkasten.

Amerikaanse koelkast plaatsen

Wanneer je de koelkast gaat plaatsen is het belangrijk om hem op een vlakke, stevige vloer te zetten. Zet het apparaat waterpas neer, want anders loop je het risico dat je boodschappen gaan rollen. Tevens koelt een koelkast beter indien die waterpas staat. Dit scheelt weer energiekosten, want hierdoor hoef je hem niet op de hoge stand te zetten.


Hieronder staat een handige video die laat zien hoe je het apparaat waterpas zet:

Het is belangrijk om aan de achterkant van het apparaat minimaal 5 cm ruimte over te laten. Al wordt een afstand van 8 – 10 cm aangeraden, zodat de warmte eenvoudig het apparaat kan verlaten. Indien je dit niet doet, moet de koelkast harder werken en kost het dus meer energie. In veel gevallen is het belangrijk dat aan de zijkanten ook nog wat ruimte over is. Dit voorkomt condensatie. Dit staat meestal genoteerd in de gebruiksaanwijzing van het apparaat.

Amerikaanse koelkast aansluiten

Voor het plaatsen van een nieuwe Amerikaanse koelkast moet je op een aantal zaken letten. Het is belangrijk dat er in de buurt van de koelkast een geaard stopcontact is, zodat je hem daar van stroom kan voorzien. We raden af om een verlengsnoer te gebruiken, want dit kan voor kortsluiting zorgen.

 

Wanneer de koelkast op de stroomvoorziening is aangesloten is het belangrijk om deze niet direct aan te zetten. Een nieuwe Amerikaanse koelkast moet minimaal 24 uur stilstaan na vervoer voordat je deze aanzet.

 

Dit komt door de koelvloeistof die eerst naar de bodem moet zakken na het vervoer. Wanneer je dit niet doet riskeer je dat de verstuiver gaat verstoppen. Indien dat gebeurt kun je vaarwel zeggen tegen je nieuwe aankoop.

 

Meestal staat in de gebruiksaanwijzing van het apparaat de precieze tijd hoe lang je moet wachten voordat je hem inschakelt. In de meeste gevallen is dit 4 tot 24 uur. Als er niks over in de gebruiksaanwijzing staat raden wij aan om minimaal 24 uur te wachten.

Amerikaanse koelkast aansluiten op de waterleiding

Een Amerikaanse koelkast heeft in veel gevallen een dispenser. Sommige van deze dispensers hebben geen reservoir en moeten worden aangesloten op de waterleiding. Dit zijn voornamelijk dispensers die je van ijskoud water voorzien. Hieronder hebben wij een kort stappenplan gemaakt, zodat jij eenvoudig je Amerikaanse koelkast kan aansluiten op de waterleiding.

1. Aansluiten op de hoofdwaterleiding

Begin met het afsluiten van de hoofdwatertoevoer. Deze kun je in de meeste gevallen vinden naast de watermeter. De watermeter is te vinden in de meterkast of in de kruipruimte bij de voordeur. Al hebben sommige mensen de watermeter in de kelder.

 

Vervolgens laat je de waterkraan waarop je de koelkast wil aansluiten lopen totdat er geen druppel water meer uitkomt. Hierna draai je de kraan dicht. Het water wat eruit komt kun je eenvoudig opvangen met een emmertje.

2. Monteren van de waterslang

Bij een Amerikaanse koelkast zit een koppelstuk en een nippel. Deze worden samen met het apparaat geleverd. Druk de nippel in de waterslang en bevestig het koppelstuk. Hierna monteer je het koppelstuk op de kraan en draai hem stevig vast.

3. Externe waterfilter bevestigen

Veel Amerikaanse koelkasten maken gebruik van een externe waterfilter. Het belangrijk om eerst te controleren of jouw type koelkast een interne of externe waterfilter heeft. Meestal vind je dit terug in de gebruiksaanwijzing. Indien jouw apparaat een interne waterfilter heeft, dan kun je doorgaan met stap 4.

 

Heeft jouw Amerikaanse koelkast geen interne waterfilter? Dan moet je een externe waterfilter plaatsen. Draai de drukmoer van de slang aan de achterkant van de koelkast los, verwijder hem en maak hem vast aan de slang van de waterfilter.

 

Hierna koppel je de waterfilterslang en de waterleiding met de drukmoer. Dan maak je de twee borgklemmen vast en plaats je de waterfilter rechtop in de klemmen. De waterfilter moet na elke 1.000 liter worden vervangen, anders gaat hij mogelijk lekken.

4. Doorspoelen van de waterdispenser

Nadat alles is aangesloten kan je de hoofdwatertoevoer en de waterkraan weer open draaien. Controleer vervolgens of er geen lekkage is. Hierna tap je met tussenpozen water, net zolang tot dat alle lucht en vuil eruit is gespoeld. Als je dit hebt gedaan komt er alleen nog maar helder water uit de dispenser. In de meeste gevallen moet je zeker 7 á 8 kannen water tappen, voordat het helder is.

 

Als je de bovenstaande stappen hebt doorlopen controleer je nog even of het koppelstuk bij de kraan niet lekt. Hierna is de Amerikaanse koelkast klaar voor gebruik!

 

Ben je nu ook geïnteresseerd geworden in een Amerikaanse koelkast met waterdispenser? Bekijk dan onze toplijst ‘beste Amerikaanse koelkasten’.

Koelkast aansluiten na vervoer

Na het vervoeren van een koelkast moet je letten op een aantal zaken voordat je hem aansluit. Als je het apparaat rechtop vervoert dan kan je hem sneller aansluiten, dan wanneer je hem liggend vervoert.

 

Het is nooit de bedoeling om de koelkast gelijk aan te sluiten. Dan loop je alsnog het risico dat hij kapot gaat.

 

Hoe lang moet je wachten voor het aansluiten van een koelkast na vervoer?

 

Na het vervoeren van een oude of nieuwe koelkast moet je minimaal 4 uur en maximaal 24 uur wachten, voordat je hem aansluit. Als je het apparaat gelijk aansluit loop je een enorm risico dat hij kapot gaat.

Meer informatie over koelkasten?

Voordat je een koelkast gaat aansluiten of vervoer is het belangrijk om de koelkast eerst goed schoon te maken. Hierover hebben wij een blog geschreven koelkast schoonmaken. Naast deze blog hebben wij ook nog een artikel over het onderhoud van een koelkast.

 

Wil je weten hoe je na het aansluiten van de koelkast deze het beste kan indelen? Lees onze blog ‘hoe koelkast indelen‘.

De expertise van HuishoudBoulevard

HuishoudBoulevard is de expert op het gebied van huishoudelijke artikelen. Naast het schrijven van blogs met tips voor je apparaten, hebben we ook meerdere toplijsten opgesteld. Hierin staat de beste apparatuur van het moment. De laatste toplijst die wij hebben opgesteld is de beste vrijstaande koelkast.